Regeringen backar om bullerkrav

Regeringen backar om bullerkraven och går nu med på allianspartiernas krav på att lätta på reglerna. Beslutet meddelades av bostadsminister Peter Eriksson (MP) på måndagsförmiddagen.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).Bild:Noella Johansson/TT

Så sent som i mitten av januari sa Peter Eriksson nej till allianspartiernas krav om att lätta på bullerreglerna.

Han hänvisade då till en rapport från Boverket, som menade att en förändring av bullerreglerna endast skulle ge en marginell ökning av antalet mindre bostäder.

Men på måndagsförmiddagen informerade Peter Eriksson allianspartierna om att regeringen har tänkt om och att man nu går med på att höja riktvärdet för trafikbuller.

Detta sedan regeringen begärt in en ´second opinion´ från forskare, branschen och olika myndigheter.

”När det gäller att bygga bostäder så är det en del aktörer som pekar på att det fortfarande har betydelse om vi kan höja de här gränsvärdena”, säger Peter Eriksson.

Enligt måndagens besked ska buller utanför små lägenheter tillåtas upp till 65 decibel istället för dagens 60 decibel. Samtidigt höjs den generella gränsen från 55 till 60 decibel.

Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson, välkomnar beskedet från regeringen.

”Inte minst de allmännyttiga bostadsföretagen har varit tydliga med att det här kommer att medföra väsentligt fler bostadsmöjligheter i deras bostadsbestånd”, säger han.

Ett viktigt skäl till att regeringen nu ändrar sig är att det sedan tidigare finns tillkännagivanden i riksdagen, där en majoritet bestående av alliansen och SD krävt en förändring.

”Det är helt avgörande, naturligtvis. I längden är det så att regeringen inte står över riksdagen. Om riksdagsmajoriteten håller fast vid sin inställning att man måste höja de här värdena med fem decibel så måste regeringen till slut följa det”, säger Peter Eriksson.

M-ledaren Anna Kinberg Batra har tidigare varnat Peter Eriksson för att trotsa riksdagen och sa i en intervju med Di i mitten av januari att hennes tålamod började ta slut.

”Jag tror att regeringen måste fundera lite till på om man verkligen menar allvar. Tänker man verkligen trotsa riksdagen och göra så mycket för att inte bygga mer?”, sa hon då.

På måndagen välkomnar Anna Kinberg Batra beskedet från Peter Eriksson på Twitter.

”Bra att bostadsministern nu går oss till mötes om byggregler. Regeringen ansvarar inför riksdagen, inte tvärtom.”


Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?