Annons

Regeringen angrips för passivitet – ”har med berått mod tillåtit stor smittspridning”

Statsminister Stefan Löfven (S) står fast vid att Sveriges coronastrategi är rätt, trots höga dödstal.

Oppositionen anklagar i SVT-debatten regeringen för att inte ta kommandot i kampen mot coronaviruset.

Ebba Busch (KD) anländer för att delta i partiledardebatten.
Ebba Busch (KD) anländer för att delta i partiledardebatten.Foto:Jonathan Näckstrand/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer för att delta i partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer för att delta i partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.Foto:Jonathan Näckstrand/TT

För första gången sedan coronakrisens utbrott i Sverige drabbade partiledarna samman i en direktsänd TV-debatt. Den handlade enbart om coronakrisen.

Debatten inleddes med de höga dödstalen i äldreomsorgen.

”Strategin menar jag är den rätta”, säger statsminister Stefan Löfven.

”Men det visar sig att i äldreomsorgen har vi alldeles för många som har avlidit.”

Löfven uppger att han tror att alla är överens om att äldreomsorgen behöver rejäla tillskott och behöver rustas upp.

Nyamko Sabuni, ledare för regeringens samarbetsparti Liberalernas anser att de höga dödstalen visar att regeringens hantering av strategin misslyckats.

Oppositionspartierna M, KD och SD kritiserar Löfven för att inte ha styrt tillräckligt tydligt över myndigheter och regioner.

Moderatledaren undrar om Sverige och regeringen verkligen har haft en strategi.

”Jag tycker inte att det har funnits en samlad strategi”, säger Ulf Kristersson.

”Jag tycker att vi gång på gång har sagt till regeringen att ni måste vara mer alerta.”

KD-ledaren Ebba Busch och SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att regeringen gömt sig bakom Folkhälsomyndigheten för att slippa dra egna slutsatser.

”Vi har en dysfunktionell regering”, säger Busch.

Hon är också kritisk mot att smittade svenskar i början av coronakrisen kunde återvända från semestern i Alperna och fritt gå ut i samhället utan att sättas i karantän. KD-ledaren anklagar regeringen och statsministern för att ”med berått mod” ha tillåtit en stor smittspridning i Sverige.

”Det vi kan säga, för Sveriges del är att det stora antalet som nu sörjer att de har mist någon under den här våren, är ett resultat av att Sveriges regering med berått mod har tillåtit en stor smittspridning i Sverige”, säger Busch.

Löfven avvisade det hårda angreppet med att man lär sig mer och mer efter hand om smittspridningen.

”Det är klart att ingen med berått mod ställer till så att smittspridningen ökar”, sade han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppgav att i takt med att dödstalen stigit så har det blivit allt svårare att sitta still och tiga i båten.

”Någon måste ta bladet från munnen”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i sin inledning.

Ingen partiledare riktade dock kritik mot grunden i den svenska strategin som inneburit mer öppenhet i samhället en många andra länder.

Förutom att oppositionen kritiserar regeringen för att generellt sakna handlingskraft och tydlighet, så får Löfven kritik från flera partier för att Sverige inte utför tillräckligt många tester av misstänkt smittande.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anser att bristande testning i äldreomsorgen är en viktig anledning till att så många dött. Han tillade dock att det ansvaret delas med regioner och kommuner.

Sjöstedt påminde om att dödstalen har varit högst i Stockholm som styrs av de borgerliga. Han kritiserade de partierna för nedskärningar och för att pressa personalen.

”Nu betalar vi priset för neddragningarna”, säger Sjöstedt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?