1515
Annons

”Regeringen alldeles för passiv” – kräver insatser efter Volvos dystra besked

Regeringen har varit för passiv och måste efter de stora varslen från bland andra AB Volvo snabbt införa stimulanser för att få fart på den krisdrabbade svenska fordonsindustrin. Det anser Västsvenska Handelskommaren. 

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren
Johan Trouvé, vd för Västsvenska HandelskammarenFoto:Västsvenska Handelskammaren

”Med tanke på den låga efterfrågan på lastbilar de senaste månaderna och prognoserna framöver på grund av corona, är det egentligen inte helt oväntat”, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren till Di kort efter AB Volvos VOLV B +1,17% Dagens utveckling besked om stora personalneddragningar. 

Organisationen understryker att AB Volvo är oerhört betydelsefullt inte bara för Västsverige utan för hela landet.

”Förutom att många anställda och konsulter drabbas anser vi att varslet, som kommer kort tid efter Volvo Cars neddragning, visar att det finns ett stort behov av att regeringen nu måste vidta ytterligare åtgärder för att få i gång den för Sverige så oerhört viktiga fordonsindustrin”, säger Johan Trouvé.

Den svenska regeringen har varit ”alldeles för passiv” anser han och jämför med att en rad andra europeiska länder med stor fordonsindustri som Tyskland, Frankrike och Spanien gjort betydligt mer.

Vad är det då ni vill se?
”Vi vill gärna se stimulanser för en grön omställning av branschen, inklusive utökade miljöpremier och skrotningspremier både för lätta och tunga fordon. Men också en rejäl satsning på laddstolpar för elektrifiering, vätgas och forskning och utbildning för att stärka svenska fordonsindustrins konkurrenskraft inom området”, säger Johan Trouvé, som däremot är mer skeptisk till stora satsningar på elvägar som diskuterats det senaste året.

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera