ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Reepalu: Orealistiskt minska vinster med krav

  • Ilmar Reepalu. Foto: TT

Ett vinsttak för välfärdsföretag kan inte ersättas av ökade kvalitetskrav. Det menar utredaren Ilmar Reepalu som nu är klar med sin utredning om vinster i välfärden.

Ilmar Reepalus välfärdsutredning föreslog i höstas ett vinsttak för privata välfärdsföretag. Förslaget fick de borgerliga partierna och SD att sparka bakut. I stället hävdade Ilmar Reepalus kritiker att det inte behövs några vinsttak, i stället kan man säkerställa att pengarna används i företagens verksamhet genom att skärpa kvalitetskraven.

Men att hålla nere höga vinster genom att ställa detaljerade kvalitetskrav är inte realistiskt, resonerar nu Reepalu i utredningens slutbetänkande som på tisdagen lämnas över till regeringen. Att ställa fler detaljerade krav medför en stor administrativ börda för lärare, sjuksköterskor, läkare och andra professioner inom välfärden, skriver utredaren på Dagens Nyheters debattsida.

Reepalu konstaterar också att det är svårt följa upp krav som avspeglar alla kvalitetsaspekter av välfärdsverksamhet.

"Hur mäter man till exempel den kvalitet som uppstår när en engagerad lärare uppmärksammar att en elev har en svår situation i hemmet? Eller då en kirurg tar sig extra tid för att förklara en kommande operation för patientens anhöriga?" frågar han sig i debattartikeln.

I stället lyfter han fram välfärdsföretag redan i dag kan göra mycket höga vinster, trots kraven som kommuner och landsting redan ställer på utförarna.

Ilmar Reepalu menar att vinstbegränsning bara skulle vara startpunktern i arbetet att utveckla välfärdens kvalitet och det behövs ytterligare åtgärder.

”Genom införande av vinstbegränsning finns förutsättningar för en mer tillitsbaserad styrning”, skriver Ilmar Reepalu.

Hans utredning föreslår bland annat mer resurser till och utökat uppdrag för Upphandlingsmyndigheten och Statskontoret för att kontrollera privata utförare i välfärden. Kommuner och landsting ska också få tillgång till mer uppgifter i företagens verksamhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer