Annons

Rederiets vd: ”Vi har varit på internationellt vatten”

Fartyget Stena Impero har hamnat mitt i en internationell storpolitisk konflikt.

”Vi har inga indikationer på att vi skulle haft någon incident med en fiskebåt, och vi har varit på internationellt vatten”, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till Di.

Över ett halvt dygn efter att fartyget Stena Impero beslagtagits av iranska myndigheter har ägaren Stena Bulk och operatören Northern Marine fortfarande inte haft någon kontakt med besättningen. 

”Vi har inte haft kontakt med fartyget sedan i går när det konfiskerades av de iranska myndigheterna. Vad vi vet i det här läget är mycket det som kommer fram i media”, säger Erik Hånell till Di.

Uppgifter från Iran gör gällande att fartyget förts till hamnstaden Bandar Abbas, och att besättningen ska vara kvar på fartyget under tiden en utredning pågår. 

”Vi försöker självklart etablera kontaktvägar med svenska och brittiska myndigheter för att få en bättre uppfattning om vad som händer. Det vi vet är att alla jobbar väldigt hårt med det här. Det har blivit en internationell storpolitisk fråga. Som jag bedömer det är det högt fokus på att få det här löst så fort som möjligt”, säger Erik Hånell.

Anledningen till att fartyget beslagtogs är enligt iranska myndigheter att Stena Impero var inblandad i en incident med en iransk fiskebåt där fartyget ignorerade nödsignaler från fiskebåten, skriver nyhetsbyrån Fars enligt Reuters.

”Det finns inga indikationer som vi har i det här läget på att så skulle vara fallet. Vi har följt alla de sjöräddningsregler som finns, och vi har varit på internationellt vatten”, säger Erik Hånell.

Stena Bulk har andra fartyg i området, men Erik Hånell säger att man inte tagit beslut om hur man ska agera. Den brittiska regeringen har gått ut och avrått brittiska fartyg från att passera Hormuzsundet.

”Det har gått ut en inrådan från brittiska regeringen. Det är en diskussion vi självklart har, men inget vi behöver ta beslut om i dag”, säger Erik Hånell.

Hur kommer det att påverka er om situationen i området eskalerar?
”Det är klart att det kommer att ha en påverkan men i det här läget är det inte där mitt fokus ligger. Det är att få ut fartyget så fort som möjligt.”

I ett uttalande på lördagskvällen skriver Stena Bulk att de förbereder en formell begäran att besöka de 23 besättningsmännen i Iran. Besättningsmännen på Stena Impero är enligt bolaget från Indien, Ryssland, Lettland och Filippinerna.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?