1515

Recessionen gör polska valet till nagelbitare

Polens försämrade ekonomi under coronakrisen minskar president Andrzej Dudas chanser att bli omvald i söndagens val.

Vid en blixtvisit till USA har han fått valhjälp av Donald Trump, som överväger att flytta militär till Polen.

Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Coronaviruset stoppade i sista stund det polska presidentvalet den 10 maj. Det ställdes in med bara fyra dagars varsel efter omfattande protester mot regeringens planer på att bara köra poströstning för att begränsa smittspridning.

Nu ska den första omgången hållas på söndag, både i vallokaler och med poströstning. Får ingen kandidat minst 50 procent blir det en andra omgång den 12 juli.

Under förseningen på sju veckor har coronakrisen försämrat utsikterna för Polens ekonomi drastiskt. EU-kommissionen räknar i sin vårprognos med att Polens BNP backar med 4,3 procent i år. Det är ett mindre fall än i något annat EU-land men första polska recessionen sedan början av 1990-talet.

I maj krympte industriorder med 25 procent medan den viktiga biltillverkningen minskade med 92 procent. Arbetslösheten har gått upp från 5,4 procent av den arbetsföra befolkningen i mars till 6 procent i maj, enligt nättidningen First News.

Coronakrisen slår nu tillbaka mot regeringspartiet Lag och Rättvisa, Pis – och partiets kandidat Andrzej Duda, som dock lämnade partiet strax efter sin första valseger i maj 2015.

Stödet för honom nådde 57 procent för två månader sedan men är nu nere på 42 procent, enligt politiksajten Politicos sammanställning av opinionsmätningar.

Samtidigt har det största oppositionspartiet Medborgarplattformen PO bytt ut en föga framgångsrik kandidat mot Warszawas populära borgmästare Rafal Trzaskowski. Det har lyft stödet för partiets kandidat från 7 till 29 procent.

Blir det andra omgång, vilket opinionsmätningarna tyder på, kan det bli mycket om jämnt om Rafal Trzaskowski lyckas samla de många småpartierna i oppositionen runt sig.

Andrzej Duda försökte på onsdagen lyfta sina chanser genom en snabbresa till Washington. Där träffade han Donald Trump för femte gången på mindre än tre år.

Den amerikanska presidenten, som är mer populär i Polen än övriga Europa, gav ett vagt löfte att flytta amerikanska trupper till landet.

”Vi kommer antagligen att flytta dem från Tyskland till Polen”, sa Donald Trump i presskonferensen utanför Vita huset.

Polen, som blev medlem i försvarsalliansen Nato 1999, är en av få medlemmar i Europa som lever upp till riktlinjen att lägga 2 procent av BNP på försvar. Det gör inte Tyskland, vilket Donald Trump ofta kritiserar.

”Duda har mött Trump flera gånger och lyfter gärna fram att det är han som står för de goda förbindelserna med USA”, säger Polenexperten och författaren Peter Johnsson till TT.

”Polens styrande parti Lag och rättvisa har dåliga relationer till EU och satsar därför mycket på förbindelserna med USA”, fortsätter han.

Under sommaren står Polen också inför viktiga förhandlingar om miljarder från EU:s långtidsbudget och coronastödprogram, 

De senaste sju åren har Polen tagit emot mer EU-pengar än någon annan medlem. Stödet låg på 12,3 miljarder euro, motsvarande 129 miljarder kronor, i 2018 års budget. Ungern var tvåa på 55 miljarder kronor.

Kritik från andra EU-länder mot regeringspartiernas behandling av bland annat domstolar, journalister och homosexuella i de två länderna hotar dock att kapa stödet i årets förhandlingar, som kan avgöras vid ett extra toppmöte i mitten av juli.

Coronakrisen är inte heller över. Under återöppningen av landet den senaste månaden har antalet dagliga döda i covid-19 ökat kraftigt, om än från en låg nivå.

Sjudagarssnittet har gått upp från ungefär tio till 15 döda per dag. Totalt har viruset smittat omkring 39.000 personer och skördat omkring 1.400 dödsoffer i Polen, med 38 miljoner invånare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?