Annons

Recessionen gör polska valet till nagelbitare

Polens försämrade ekonomi under coronakrisen minskar president Andrzej Dudas chanser att bli omvald i söndagens val.

Vid en blixtvisit till USA har han fått valhjälp av Donald Trump, som överväger att flytta militär till Polen.

Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Coronaviruset stoppade i sista stund det polska presidentvalet den 10 maj. Det ställdes in med bara fyra dagars varsel efter omfattande protester mot regeringens planer på att bara köra poströstning för att begränsa smittspridning.

Nu ska den första omgången hållas på söndag, både i vallokaler och med poströstning. Får ingen kandidat minst 50 procent blir det en andra omgång den 12 juli.

Under förseningen på sju veckor har coronakrisen försämrat utsikterna för Polens ekonomi drastiskt. EU-kommissionen räknar i sin vårprognos med att Polens BNP backar med 4,3 procent i år. Det är ett mindre fall än i något annat EU-land men första polska recessionen sedan början av 1990-talet.

I maj krympte industriorder med 25 procent medan den viktiga biltillverkningen minskade med 92 procent. Arbetslösheten har gått upp från 5,4 procent av den arbetsföra befolkningen i mars till 6 procent i maj, enligt nättidningen First News.

Coronakrisen slår nu tillbaka mot regeringspartiet Lag och Rättvisa, Pis – och partiets kandidat Andrzej Duda, som dock lämnade partiet strax efter sin första valseger i maj 2015.

Stödet för honom nådde 57 procent för två månader sedan men är nu nere på 42 procent, enligt politiksajten Politicos sammanställning av opinionsmätningar.

Samtidigt har det största oppositionspartiet Medborgarplattformen PO bytt ut en föga framgångsrik kandidat mot Warszawas populära borgmästare Rafal Trzaskowski. Det har lyft stödet för partiets kandidat från 7 till 29 procent.

Blir det andra omgång, vilket opinionsmätningarna tyder på, kan det bli mycket om jämnt om Rafal Trzaskowski lyckas samla de många småpartierna i oppositionen runt sig.

Andrzej Duda försökte på onsdagen lyfta sina chanser genom en snabbresa till Washington. Där träffade han Donald Trump för femte gången på mindre än tre år.

Den amerikanska presidenten, som är mer populär i Polen än övriga Europa, gav ett vagt löfte att flytta amerikanska trupper till landet.

”Vi kommer antagligen att flytta dem från Tyskland till Polen”, sa Donald Trump i presskonferensen utanför Vita huset.

Polen, som blev medlem i försvarsalliansen Nato 1999, är en av få medlemmar i Europa som lever upp till riktlinjen att lägga 2 procent av BNP på försvar. Det gör inte Tyskland, vilket Donald Trump ofta kritiserar.

”Duda har mött Trump flera gånger och lyfter gärna fram att det är han som står för de goda förbindelserna med USA”, säger Polenexperten och författaren Peter Johnsson till TT.

”Polens styrande parti Lag och rättvisa har dåliga relationer till EU och satsar därför mycket på förbindelserna med USA”, fortsätter han.

Under sommaren står Polen också inför viktiga förhandlingar om miljarder från EU:s långtidsbudget och coronastödprogram, 

De senaste sju åren har Polen tagit emot mer EU-pengar än någon annan medlem. Stödet låg på 12,3 miljarder euro, motsvarande 129 miljarder kronor, i 2018 års budget. Ungern var tvåa på 55 miljarder kronor.

Kritik från andra EU-länder mot regeringspartiernas behandling av bland annat domstolar, journalister och homosexuella i de två länderna hotar dock att kapa stödet i årets förhandlingar, som kan avgöras vid ett extra toppmöte i mitten av juli.

Coronakrisen är inte heller över. Under återöppningen av landet den senaste månaden har antalet dagliga döda i covid-19 ökat kraftigt, om än från en låg nivå.

Sjudagarssnittet har gått upp från ungefär tio till 15 döda per dag. Totalt har viruset smittat omkring 39.000 personer och skördat omkring 1.400 dödsoffer i Polen, med 38 miljoner invånare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?