Annons

Rebeller kan skriva om Theresa Mays brexitförslag

Den brittiska regeringen hoppas att de icke-valda ledamöterna i parlamentets överhus ska sitta still i båten och inte röra lagförslaget som ska föra Storbritannien ut ur EU. Men oppositionspartierna har siktat in sig på två frågor där de tror sig kunna få med sig upproriska konservativa politiker.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.Bild:Kirsty Wigglesworth/TT

I veckan inleds den andra omgången av det brittiska överhusets behandling av den utträdeslagstiftning som premiärminister Theresa Mays regering presenterat. Oppositionsledarna i socialdemokratiska Labour har signalerat att det är nu som de kommer försöka tvinga regeringen till koncessioner.

Två frågor har blivit centrala i diskussionerna. Den första rör parlamentets rätt att rösta om det slutgiltiga avtalet. Regeringen har lovat en omröstning om det slutgiltiga avtalet men detaljerna är fortfarande oklara och frågan behandlas inte i det lagförslag som överhuset nu debatterar.

Den brittiska regeringen saknar en majoritet i överhuset. Även med stöd från de partier som är tydligt för brexit saknar regeringen drygt 100 röster för att få majoritet.

Frågan om parlamentets roll ser ut att ha bäst förutsättningar att falla i god jord hos de konservativa medlemmarna i parlamentets överhus. Flera brittiska medier rapporterar att oppositionen kan få backning av en grupp konservativa medlemmar.

Bland rebellerna finns Michael Heseltine, en partiveteran som suttit i parlamentets underhus i 35 år och varit minister under de konservativa premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major.

I en artikel som publicerades i tidningen Mail on Sunday på söndagen skriver han att regeringen gör rätt i att inte avslöja för mycket om sin position inför förhandlingarna men meddelar samtidigt att han kommer att trotsa partipiskan.

”Jag vill först och främst säkerställa att parlamentet har möjligheterna att reflektera om den allmänna opinionen förändras, oavsett om det sker genom ett val, en folkomröstning eller en omprövning”, skriver han.

Den andra frågan gäller rättigheterna för de EU-medborgare som i dag är bosatta i Storbriktannien. Socialdemokraterna gjorde stor sak av frågan i underhuset för ett par veckor sedan men lyckades inte få igenom något tillägg till lagstiftningen.

Men enligt Angela Davies, Labours ledare i överhuset, vill flera kollegor i det konservativa partiet att regeringen ger försäkringar om att de får stanna i landet efter det brittiska utträdet.

”Jag tror att överhuset kommer att ha mycket bestämda åsikter om det”, sa hon till tidningen Huffington Post i helgen.

Men förändringar i det brittiska överhuset är politiskt känsliga. Medlemmarna väljs inte i demokratiska val och lär därmed vara försiktiga med hur hårt de går fram i den redan uppskruvade brexit-debatten.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?