RBS betalar miljarder för att bli kvitt stämning

Royal Bank of Scotland, RBS, ska betala upp till 800 miljoner pund, motsvarande drygt 9,3 miljarder kronor, i ett sätt att nå förlikning med tidigare deltagare i bolagets nyemission från 2008. Det framgår av ett pressmeddelande.

RBS uppger sig ha nått en överenskommelse med tre av fem aktieägargrupper som representerar 77 procent av kapitalet i stämningen.

Aktieägarna anklagar RBS för att ha vilselett dem i samband med en nyemission. Det var i april 2008 som banken valde att dra in 12 miljarder pund. Pengamängden visade sig däremot vara långt ifrån tillräcklig när finanskrisen bröt ut. I oktober samma år valde banken att vända sig till den brittiska staten för ett räddningspaket på 45 miljarder pund.

Ägarna menar att RBS ljög om den underliggande styrkan i banken vid tidpunkten för emissionen och utelämnade viktig information från prospektet. Den direkta följden av det hela ska ha varit att tiotusentals aktieägare kom att betala ett överpris.

RBS sade att skadeståndssumman avser samtliga fordringsägare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?