Annons

RBC: Överdriven oro för bokrasch i Sverige

Oron för en förestående bostadsmarknadskrasch i Sverige eller Norge är överdriven.

Det skriver RBC i en sektoranalys där rekommendationen outperform upprepas för DNB (riktkurs: 185 NOK), Nordea (125 SEK) och Swedbank (250 SEK). För SHB (135 SEK) upprepas sector perform och för SEB (110 SEK) underperform. Danske Bank (270 DKK) dras dock ned till sector perform från outperform.

"Nordiska banker har gått sämre än europeiska banker sedan det andra halvåret 2017. Kombinationen med nedvärdering av nordiska banker på fastighetsmarknadsoron och en uppvärdering av europeiska banker som ett led i en högre räntehävstång har legat bakom. I nuläget är det nästan ingen skillnad i P/E-värderingar för europeiska mot nordiska banker trots att de senare har högre lönsamhet, direktavkastning och är bättre kapitaliserade", skriver RBC.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Under årets andra halvår väntas räntor röra sig uppåt i Sverige och Norge, påpekar RBC som då bedömer att det sker en uppvärdering av nordiska banker. Investmentbanken räknar med att konsensusestimaten kommer upp i samma veva.

"Vi anser att oron för en förestående krasch på den svenska eller norska bostadsmarknaden är överilad och bedömer i stället att de båda marknaderna stabiliserar sig under årets andra kvartal", skriver RBC.

RBC erkänner att det finns nyckeltal som gör att svenska bostadspriser förefaller vara övervärderade, såsom priser i förhållande till inkomster. Däremot ser svenska bostadspriser mer "överkomliga" ut om priserna per kvadrat jämförs med BNP per capita.

"Vi finner då att svenska bostadspriser ser mer överkomliga ut - de facto klart mer överkomliga jämfört med marknader som fortfarande återhämtar sig efter rejäla nedgångar under finanskrisen, såsom Spanien och Italien", skriver RBC.

I Sverige så överskrider vidare befolkningstillväxten hela tiden antalet färdigställda bostäder, fortsätter RBC.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera