RBC: H&M:s vändning kommer att ta tid

Efter ett svagt 2017 kommer en vändning för H&M ta långt mer tid än ett kvartal eller en säsong.

Det menar kanadensiska investmentbanken RBC i en analys där rekommendation har sänkts från till sector perform, från tidigare outperform, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på torsdagen.

RBC hävdar att den jämförbara försäljningen de senaste två åren varit negativ. Vidare anses att H&M har hamnat i ett ofördelaktig position mellan lågprisaktörer som brittiska Primark, e-handlare som ASOS och Zalando och Zara, en del av Inditex, som lyckats bättre med att implementera onlinehandel i sin verkamhet.

Enligt RBC behöver H&M under kommande kapitalmarknadsdag, som hålls 14 februari, uppvisa en strategi för varumärket H&M som är mer konkurrenskraftig. Andra åtgärder som välkomnas är en mer flexibel logistikkedja, en aktiv översyn av butiksnätet med fler stängningar av butiker och ett förbättrat erbjudande online.

Investmentbanken framhåller även vikten av att konvertera butiksytorna till nya format och förbättra styrning av lager. Andra synpunkter där RBC vill se åtgärder är att försäljningen ökar mer i Kina, en mer hållbar utdelning samt hålla investeringar på en kontrollerad nivå och vidta åtgärder för att förbättra kassaflödet.

RBC Capital Markets har sänkt sina estimat för vinsten per aktie med 7-8 procent mot bakgrund av fortsatt press på bruttomarginalen och dämpad försäljningsutveckling. Vidare har RBC sänkt sin prognos för utdelningen för 2018 med nästan hälften, till 4,50 kronor per aktie, och banken tror att bolaget kommer att återgå till att följa den officiella utdelningspolicyn om att dela ut cirka 50 procent av vinsten. För 2017 tror RBC på en oförändrad utdelning på 9,75 kronor.

Rekommendationen för H&M har sänkts till sector perform, från tidigare outperform. Riktkursen har sänkts till 170 från 190 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?