Annons

RBC: Fina marginalutsikter för storbankernas bolån

Bolånemarginalutsikterna för svenska banker ser fortsatt bra ut. Utmanare till storbankerna har nu också börjat höja sina listpriser.

Det skriver RBC i en sektoranalys där Swedbank pekas ut som ett av två favoritval i Norden, tillsammans med norska DNB, och får upprepad rekommendation outperform tillsammans med en riktkurs om 250 kronor, mot en aktiekurs på 206:30 kronor.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

"Efter (mestadels) positiva resultat för det fjärde kvartalet och en stabilisering av bostadspriserna i både Norge och Sverige i januari har nordiska bankers relativt svaga utveckling under det andra halvåret 2017 stoppats och delvis återhämtats", skriver RBC.

Under det fjärde kvartalet uppvisade de flesta nordiska bankerna upp en bättre räntenettoutveckling än förväntat, undantaget Nordea NDA SE -1,85% Dagens utveckling . RBC anser att konsensus har rimlig förväntan avseende Swedbank SWED A -5,3% Dagens utveckling s räntenetto, däremot ser förväntningarna för Nordeas räntenetto under 2018 och 2019 mer utmanande ut.

"Effekten av prissänkningar i Sverige har ännu inte inkorporerats. Därutöver har Nordea förlorat mest marknadsandel av samtliga storbanker till följd av högre priser och högre påverkan än förväntat från beslutat att flytta huvudkontoret, något som kan fortsätta i närtid", bedömer RBC.

Allmänt på svensk bolånemarknad ser prispressen ut att ha avtagit på senare tid när utmanare som SBAB börjat höja priser, framhåller RBC.

Investmentbanken påpekar även att historien visar att nyutlåningsmarginaler tenderar att öka på marknader där ett fåtal banker har står för en stor andel av marknaden när bostadsprisutvecklingen bromsar in. Att marginaler tenderar att öka i en svagare marknad är rimligt då risken ökar. På marknader likt den svenska, där ett fåtal banker har en stor andel av marknaden, tenderar även marginaler att öka när låne-tillväxten minskar, enligt RBC.

"I länder där de fem största instituten har en majoritet av marknadsandelen (runt 85 procent i Sverige och Nederländerna) korrelerar en lägre tillväxt med högre marginaler då storbanker fokuserar på att försvara marginaler som ett sätt att öka räntenettot. I mer fragmenterade system är relationen positiv då mindre aktörer har incitament att dra ner på priser för att försöka ta marknadsandelar/volymer på en nedåtgående marknad, som i Spanien eller Irland", skriver RBC.

RBC ser Nordea och SEB SEB A -3,46% Dagens utveckling som de två minst föredragna bankaktierna i nordisk sektor, med rekommendationerna sector perform respektive underperform. Båda får riktkursen 110 kronor, mot aktiekurser på 93:70 respektive 97:70 kronor.

Danske och Handelsbanken får också rekommendationen sector perform, SHB med en riktkurs på 135 kronor. Det jämfört med en notering på 116 kronor.


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?