Hoppa till innehållet

Annons

Rawfood-kocken fick smak på e-handel – växer i Norden

Rebecca Larsson utbildade sig till ­rawfood-kock i USA och fick smak för en ny affärsidé inom e-handel.

Tio år senare stärks den digitala ­satsningen med influerare och det egna varumärket Rawfoodshop går på export till Norge. 

Entreprenörerna Rebecca och Bo Larsson driver Recorganic Market. ”Allt vi säljer är godkänt av Europakonventionen, marknaden är väldigt reglerad”, säger Rebecca Larsson.
Entreprenörerna Rebecca och Bo Larsson driver Recorganic Market. ”Allt vi säljer är godkänt av Europakonventionen, marknaden är väldigt reglerad”, säger Rebecca Larsson.Foto: Björn Solfors

På lagret i Svängsta packar någon torkad mango, en annan doserar örtpulver. En tredje går förbi med en fullpackad vagn varor som snart ska skickas till kund. E-handeln rawfoodshop.se är i dag Skandinaviens största butik inom rawfood, och verksamheten fortsätter att växa starkt. 

Men för tio år sedan, när företaget Recorganic Market föddes, möttes grundaren Rebecka Larsson mest av frågande blickar.  

”Vissa trodde att jag hamnat i en livskris”, säger hon.

Uppvuxen på en bondgård hade alltid passionen för naturliga råvaror funnits där. Men nu tändes plötsligt intresset för vetegräs, groddar, fröer, svampar, rötter, örter och andra nyttigheter. Rebecca Larsson anmälde sig till en kurs i Sverige för att lära sig mer.

”Vi åt nästan bara pippifrön och energisoppor under tre veckor. Det var väldigt ensidigt, men jag mådde så otroligt bra av kosten. Jag insåg att ska man göra något bra av det här så måste det också smaka gott.”

Rawfood – också kallat levande föda eller råkost, är oprocessad mat som inte hettats upp över 42 grader för att behålla alla enzymer och vitaminer – förde då som begrepp en anonym tillvaro i Sverige. För att ta sin nyfikenhet vidare vände hon sig västerut.

”I USA har rawfood vuxit som en motpol till skräpmatskulturen. Jag åkte till San Francisco och utbildade mig till rawfood-kock. Då öppnades en helt ny värld.”

Med sig hem hade hon nya kunskaper – och en klar affärsidé. 2009 inleddes importen av utvalda råvaror, och en e-handel startade.

”Jag visste från början att jag ville paketera mina varor under eget varumärke. Dels kände jag att jag ville bygga upp något eget, och inte bara vara en återförsäljare. Dessutom är det dyrare att tulla in färdiga produkter, än att köpa på bulk.”

Snart öppnades också en butik i Malmö, i anslutning till lagret. Butiken är fortfarande kvar, men för att kunna växa har övrig verksamhet flyttat till nya, stora fabrikslokaler i Svängsta. 

I dag finns 1.200 egna produkter i sortimentet, där även glutenfritt, veganmat, superfood och kosttillskott baserat på frukt och grönsaker blivit stora produktgrupper. 95 procent är också ekologiskt. 

”Här har vi byggt upp ett mer effektivt lagerflöde, och varje order plockas i dag tre gånger snabbare än förut. Det är kostsamt och jobbigt att bygga upp ett eget varumärke, men nu får vi lite stordriftsfördelar”, säger maken och vd:n Bo Larsson, som 2014 övergav sitt eget företag inom vvs-installationer för att satsa helhjärtat på Recorganic Market. 

”Bo är strukturerad och ser saker mer krasst ekonomiskt, vilket kompletterar mig perfekt. Jag är en entreprenör, ingen förvaltare”, säger Rebecca Larsson.

Och hos grundaren råder ingen idébrist. Bland planerna för 2020 finns en lansering av e-handel även i Norge. En digital strategi som startat med en fysisk butik.

”Vi startade en butik i Strömstad för att komma åt gränshandeln, och öka synligheten mot de norska kunderna, där. Det har gått väldigt bra”, säger hon.

Samma strategi har tidigare funkat även i Danmark. Den fysiska butiken i Malmö lockade många danskar, och därefter drogs en dansk e-handel i gång. Men i Norge väntar andra utmaningar.

”Eftersom de inte är med i EU behöver vi en annan tullstrategi och de har också andra livsmedelsregler. Vi planerar att registrera ett bolag i Norge och på sikt om det går bra, kanske vi även startar ett lokalt lager i Norge. Men tills vidare skickas alla order härifrån.”

Prognosen pekar på en omsättning som når 45 Mkr nästa år, vilket innebär mer än en dubblering sedan 2017. Företaget ska satsa ännu mer på egna blandningar, av exempelvis granola och bakmixar, för att utveckla produktutbudet. I Malmö har dessutom ett nytt kontor ­öppnat, med målet att stärka synligheten online. 

”Vi ska bli mycket bättre på att skapa innehåll på våra ­sajter, och göra olika filmer och recept för att öka både kunskapen och nyfikenheten kring bra och naturlig kost. Vi ska även inleda samarbeten med olika influerare. Det är svårt att locka den it-kompetensen till oss i Svängsta, så då får vi komma till dem i Malmö i stället”, säger Rebecca Larsson.

En dröm är också att komma ännu närmare kunderna. Av den anledningen kan det bli läge för fler fysiska butiker framöver – kanske både i Köpenhamn och på Södermalm i Stockholm. 

”Vår typiska kund är en kvinna mellan 35 och 40 år som bor i Stockholm.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera