Annons

Råvarumiljardären Eva Lundin har avlidit

Råvarumiljardären Eva Lundin gick bort på juldagen. Hon var sedan 2006 änka efter Lundingruppens grundare Adolf Lundin.

Eva Lundin tillsammans med Ian Lundin.
Eva Lundin tillsammans med Ian Lundin.Foto:Marius Fiskum

Eva Lundins barn Lukas Lundin, Ian Lundin, Mona Hamilton och Nico Mordasini lämnar följande meddelande till Di på söndagen:

”Det är med stor sorg vi tvingas meddela att vår mor, Eva Lundin, gick bort den 25 december 2021 efter en olycka på ön Mustique i  St. Vincent och Grenadinerna.

Eva, född Wehtje den 11 februari 1934 i Stockholm, levde de senaste 55 åren i Schweiz. Hon var en kärleksfull syster, hustru, mor, mormor, farmor, gammelmormor och gammelfarmor. 

Eva lämnar efter sig fyra barn med respektive familjer samt två systrar, Olga och Pia. 

Hon och vår pappa Adolf delade många glada stunder tillsammans på Mustique. 

Planer för en minnesstund kommer att meddelas under de kommande dagarna.

Eva kommer alltid finnas i våra hjärtan.” 

Enligt uppgift till Di från familjen omkom Eva Lundin i samband med en simtur

Eva gifte sig med Adolf Lundin 1957. Adolf Lundin startade Lundingruppen som i dag består av fler än 10 noterade bolag inom råvaruindustrin där familjen är storägare. 

De största bolagen i Lundingruppen är Lundin Energy och Lundin Mining.  Gruppen leds nu av Adolf och Eva Lundins söner Lukas och Ian.  Enligt aktieägartjänsten Holdings äger familjen Lundin aktier värda cirka 50 miljarder kronor i sina noterade bolag.

Eva Lundin var engagerad i familjens investeringar och ofta med på resor till oljefält och gruvor. Hon var också involverad i auktionshuset Bukowskis som familjen äger.

I en intervju med Di 2014 förklarade Lukas Lundin att i samma stund som Adolf dog den 30 september 2006 tog Eva över rollen som familjeöverhuvud. 

Lukas Lundin beskrev i intervjun 2014 den rådande familjeordningen som ett ”matriarkat”, och berättade att han pratade med sin mamma åtminstone tre fyra gånger i veckan.

”Men det är Ian jag snackar affärsproblem med. Det är bättre, så slipper hon höra dumheterna”, sa Lukas Lundin.

Eva Lundin kom från industrifamiljen Wehtje. Hennes far Walter Wehtje var mellan 1940 och 1957 vd för Atlas Diesel, som senare blev Atlas Copco. Han var också styrelsemedlem i Stockholms Enskilda bank.

Eva Lundin var moster till Marcus ”Husky” Wallenberg, som bland annat är ordförande för SEB och och en av Wallenbergfamiljens främsta företrädare i det svenska näringslivet.  Eva var syster till Marcus Wallenbergs mamma Olga.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera