ANNONS:
Till Di.se

Råvaror: Uppåt för basmetaller och olja

Både basmetaller och råolja steg på onsdagsförmiddagen, medan ädelmetallerna backade något.

Starkast gick basmetallerna koppar och nickel, med uppgångar på knappt 1 procent. Zink steg cirka 0,5 procent.

Zinkpriset fortsatte därmed upp efter tisdagens besked från gruv- och tradingjätten Glencore att den avser att återstarta viss produktion som tidigare lagts i malpåse. Beskedet var dock inte oväntat för marknaden, som fruktat en större ökning.

Den planerade produktionshöjningen beskrivs av banken ANZ:s råvaruanalytiker Daniel Hynes som blygsam.

"Gruvan Lady Loretta representerar bara omkring en tredjedel av (den kapacitet om) 500.000 ton som Glencore stängde för två år sedan", säger han till Bloomberg News med hänvisning till den underjordsgruva i Australien som Glencore avser att starta under det första halvåret 2018.

Utbudet av nickel har påverkats negativt av omfattande regn på Filippinerna och leveranser från den andra av världens två stora nickelmalmproducenter, Indonesien, har inte kunnat kompensera för detta full ut, säger en analytiker till nyhetsbyrån.

Priset på guld minskade med 0,3 procent till 1.241 dollar per uns inför kvällens räntebesked från amerikanska Fed. Marknaden räknar med en höjning, i så fall den tredje för året.

Oljepriserna steg på nytt, efter att sent på tisdagskvällen ha fallit brant från de högsta nivåerna på över två år.

Enligt data från API minskade råoljelagren med 7,4 miljoner fat förra veckan, klart mer än den väntade nedgången på 3,8 miljoner fat. Till oljeprisuppgången bidrar också de fortsatta problem med pipelinen Forties, där en spricka stoppat leveranserna.

Nordsjöoljan Brent, som påverkas av Forties-haveriet, handlades på nytt över 64 dollar per fat. WTI-oljan var väsentligt billigare och stod i omkring 57:60 dollar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies