Råvaror: Prisfall för basmetaller

Oljepriserna rörde sig återigen något lägre på torsdagsmorgonen när växande amerikanska lager pressade sentimentet. Basmetallpriserna sjönk också på bred front med undantag av kopparpriset som höll sig omkring nollstrecket.

De amerikanska råoljelagren växte med 1,5 miljoner fat i förra veckan enligt data från USA:s energidepartement, DOE. Citigroup spår att tillväxten i lagren, som tog fart ordentligt i december, kan vara på väg att ta slut då raffinaderiernas efterfrågan väntas stiga snart när säsongens serviceperiod tar slut.

Samtidigt visar skeppsdata från Bloomberg att Saudiarabiens oljeexport sjunker och att landet ser ut att sänka oljeproduktionen mer än överenskommet i Opec. Men hittills verkar alltså den krympande produktionen från Opec-länderna mötas av ökad oljeproduktion i USA.

"Marknaden har ett dilemma för om vi inte ser en nedgång i de amerikanska oljelagren kommer kanske inte det globala överflödet av olja att gå över till en brist", säger Will Yun, råvaruanalytiker vid Hyundai Futures, till Bloomberg.

Bland basmetallerna backade aluminiumpriset något från tidigare toppnivåer på onsdagen - de högsta sedan maj 2015. Kopparpriset låg kvar på ungefär samma nivåer efter fyra dagar av uppgångar. Starka kinesiska inköpschefsindex och förnyade löften från USA:s president Donald Trump om infrastruktursatsningar var två skäl till de uppgångarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?