Annons

Råvaror: Press på basmetaller

På råvarumarknaden noterades mindre rörelser i oljepriset under tisdagssessionen. Basmetallpriserna var under press medan ädelmetallpriserna avancerade.

Priset på den amerikanska råoljan WTI var marginellt upp och handlas över 52 dollar per fat medan priset på Brentoljan backade 0,5 procent och handlas under 56 dollar fatet.

Under dagen har Saudiarabiens oljeminister Khalid Al-Falih sagt att oljemarknaden kommer att balanseras vid halvårsskiftet, enligt medierapportering från en energikonferens i Förenade Arabemiraten. Oljekartellen Opec beslutade tillsammans med elva andra oljeproducerande länder att sänka produktionen under en sexmånadersperiod med start från januari 2017 och med en option på förlängning om ytterligare sex månader. Enligt Bloomberg ser inte Al-Falih behovet av att förlänga de avtalade produktionsbegränsningarna då han inte vill att det ska bli brist på olja under sommarmånaderna då efterfrågan ökar.

På tisdagskvällen väntas API släppa statistik över de amerikanska oljelagren under förra veckan. Statistiken följs av officiella data under onsdagen, då också oljekartellen Opec släpper sin månadsrapport.

På basmetallmarknaden fortsatte nickelpriset att pressas av Indonesiens beslut i förra veckan att tillåta export av överskott av nickel och bauxit.

"Allt är osäkert. Vissa tror att effekten kan bli mindre än väntat. Det kommer att ta flera månader för indonesiska bolag att förbereda dokument och få alla godkännanden", sade Peter Peng, analytiker på kinesiska CRU Group.

Ädelmetallerna gynnas av marknadsoro kring Storbritanniens Brexit-planer och installationen av den amerikanska presidenten Donald Trump i slutet av veckan.

"Det råder stor osäkerhet på marknaden. Guld är en trygg hamn i tider av osäkerhet, speciellt politisk osäkerhet", sade Brian Lan, chef på Singaporebaserade Goldsilver Central, enligt Bloomberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?