Råvaror: Positiva tecken lyfte metaller

Oljepriserna visade begränsade rörelser på onsdagen medan basmetallpriser steg på positiva tecken för efterfrågan kombinerat med indikationer om att utbudet inte kan växa särskilt snabbt.

Vid 20.30-tiden noterades Brent- och WTI-olja i första termin svagt ned till 56:45 respektive 53:83 dollar fatet.

På basmetallmarknaden steg priset på koppar, zink och aluminium med 0,7 till 1,3 procent. Under natten mot onsdagen kom kinesiskt inköpschefsindex för industrin in över förväntan. Vidare upprepade USA-presidenten Donald Trump, i ett anförande inför kongressen, att det ska satsas på infrastruktur.

Utöver de positiva indikationerna rörande efterfrågan på råvaror rapporterades det från kinesiskt håll att Kina ska införa utbudsbegränsningar på stål och aluminiumproduktion för att bekämpa föroreningar i 28 nordkinesiska städer.

Vidare rörande basmetallutbudssidan sade vd:n för statliga chilenska Codelco, världens största kopparproducent, i en intervju med Bloomberg News att han inte tror att högre metallpriser kommer att leda till ett snabbt ökat utbud.

"Det kommer att bli mycket svårt för branschen att reagera (på högre priser). Det har blivit mycket, mycket svårt at genomföra nya projekt", sade han med hänvisning till att existerande fyndigheter töms och att nya projekt är svårtillgängliga.

USA:s president Donald Trump upprepade alltså under natten mot onsdagen, i ett anförande till kongressen, tidigare utfästelser om bland annat "massiva skattesänkningar" samt infrastrukturåtgärder för 1.000 miljarder dollar. Han gav dock inte några nya detaljer om hur detta ska gå till eller finansieras.

På ränte- och valutamarknaden fick i stället två hökaktiga Fed-cheftal större påverkan. Att marknaden till större sannolikhet börjar prisa in en höjning från Fed redan vid marsmötet medförde högre räntenivåer och en starkare dollar. Den säkra hamnen och inflationsbeskyddaren guld hade en, jämfört med basmetaller, relativt klen utveckling och noterades 1 dollar ned till 1.247 dollar per uns.

 

Noteringar klockan 20.30


Råolja (pris/fat): 31/12
WTI, första termin -0:18 USD 53:83 -0,31% -2,87%
Brent, första termin -0:06 USD 56:45 -0,12% -2,76%

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +43 USD 6.019 0,72% 8,68%
Zink +37 USD 2.863 1,31% 11,10%
Aluminium +25 USD 1.946 1,30% 15,12%
Nickel +50 USD 11.035 0,46% 10,08%
Bly +48 USD 2.300 2,13% 14,31%
Tenn +300 USD 19.500 1,56% -7,57%

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1:45 USD 1.246:88 -0,11% 8,21%
Silver +0:08 USD 18:40 0,46% 15,59%

Dollarindex +0.57 101.69 0,57% -0,50%
(högre = starkare USD)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?