1515

Råvaror: Oljepriset fortsätter nedåt efter gårdagens ras

Basmetallerna backade på bred front på torsdagsförmiddagen och oljan fortsatte ned efter ett rejält ras föregående dag. För guldet fortsatte kräftgången för sjätte dagen i följd.

Strax före klockan 13 stod London Metal Exchanges (LME) tremånaderstermin för koppar i 5.665 dollar per ton, en nedgång med 1,8 procent för dagen till den lägsta nivån sedan början av januari. Zinkterminen var samtidigt ned 2 procent, medan nickel backade 1,3 procent.

På de europeiska börserna tappade gruvbolagen mark. I London föll BHP Billiton 6 procent och Anglo American drygt 4 procent. På Stockholmsbörsen förlorade Boliden och Lundin Mining båda omkring 3 procent.

Bakom nedgången ligger bland annat en under de senaste dagarna allt starkare dollar, men också färsk lagerstatistik som visar att de lager som följs av LME steg för fjärde dagen i rad - och därmed har ökat 67 procent på fyra dagar.

Detta har skett trots att det råder allvarliga utbudsstörningar vid världens två största koppargruvor, Escondida i Chile och Grasberg i Indonesien, där en strejk respektive en tvist med myndigheterna i stort sett stoppat produktionen.

Samtidigt rapporterar Bloomberg News att Jiangxi Copper, Kinas näst största kopparproducent, "aktivt" letar efter koncentrat och har bett leverantörer att lasta fartygen i förtid. Något avtryck i prisbilden har detta dock alltså inte satt och omsättningshastigheten av lagren bedöms av analytiker som hög.

Metallprisnedgången förklaras också delvis av en stigande oro för den kinesiska tillväxten. Landets nya tillväxtmål, som aviserades förra helgen, lyder på "runt 6,5 procent", en nedjustering från 2016 års mål om 6,5-7 procent. Även det var en sänkning från året innan, då målet var "omkring 7 procent" och 2014 då landets ledning siktade på en tillväxt om 7,5 procent.

Även järnmalmspriset har fallit, från drygt 94 dollar per ton som högst i år till 86:79 dollar på torsdagen, enligt Metal Bulletins beräkningar.

Guld noterades vid lunchtid på torsdagen till omkring 1.204 dollar per uns, en nedgång med 0,2 procent för dagen. Den gula metallen har därmed gått ned under åtta av de senaste nio handelsdagarna, i takt med att förväntningarna på en räntehöjning från amerikanska Fed skjutit i höjden.

Råoljepriserna föll brant på onsdagen, efter att lagerdata från det amerikanska energidepartementet visat en ökning med 9,2 miljoner fat, lång över väntade 1,3 miljoner.

Nordsjöoljan Brent föll då från omkring 55:60 dollar per fat till drygt 53 dollar. På torsdagsmorgonen noterades först en viss uppgång, men efter lunch tog fallet fart på nytt. Vid 13-tiden kostade ett fat Brent 52:30 dollar.

Den amerikanska WTI-oljan föll samtidigt under psykologiskt viktiga 50 dollar per fat för första gången sedan i början av december i fjol. Saudiarabiens oljeminister Khalid Al Falih medgav tidigare i veckan att det har tagit längre tid än väntat att få till en lagerminskning, då Opec-medlemmarnas produktionsminskningar motverkats av en ökad amerikansk produktion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?