Annons

Råvaror: Oljemarknaden väntar på ett valresultat

Råoljepriserna var oförändrade under tisdagsmorgonen i spåren av måndagens tydliga uppgångar på förväntningar om att Hillary Clinton kammar hem presidenttiteln i det amerikanska valet. Förväntningarna på en Clinton-seger kvarstår men oljepriserna hålls tillbaka av svaga importsiffror från Kina samt uttalanden från oljekartellen Opec.

Statistik från Kina visade att importen av råolja var lägre i oktober än månaden dessförinnan. Under perioden januari till oktober var importen dock upp med 13,6 procent jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt som marknaden väntar på ett produktionsavtal för Opec-länderna har oljekartellen släppt sin årsrapport World Oil Outlook. Opec höjer efterfrågeprognosen för olja med en miljon fat och spår att efterfrågan ökar till 99,2 miljoner fat per dag till år 2021, enligt årsrapporten. Höjningen sker mot bakgrund av ett förväntat lägre oljepris i det medelfristiga perspektivet, något som bedöms ha stor effekt på efterfrågan.

På metallmarknaden steg ädelmetallerna medan basmetallerna koppar, zink och aluminium backade. Den kinesiska statistiken visade även att importen av koppar backade under perioden.

Klockan 09.00 kostade ett WTI-olja 44,82 dollar (-0,16 procent) och ett fat 
Brent-olja 46,18 dollar (0,07 procent).
Basmetallerna koppar, zink och aluminum hade samtidigt backat ca 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?