1515
Annons

Råvaror: Oljan backar

På råvarumarknaden noterades på måndagen en viss tillbakagång för oljan som avancerat rejält sedan Opec-mötet i förra veckan. Tecken på att oljeproduktionen kommer att öka, innan den ska minska, oroar marknaden.

På metallmarknaden steg priset på basmetaller medan ädelmetallerna backade marginellt.

Oljepriserna steg en bra bit över 50 dollar fatet under förra veckan efter att oljekartellen Opec enats om ett produktionsavtal som syftar till att minska den globala oljeproduktionen med 2 procent. För Opecs medlemsländer innebär det en produktionsminskning med 1,2 miljoner fat per dag medan icke-Opecländer som Ryssland ska minska sin produktion med 600.000 fat per dag.

Ryssland presenterade på fredagen en daglig oljeproduktion på 11,21 miljoner fat för november, vilket var den högsta nivån på nästan 30 år, enligt CNBC. Utfallet gjorde oljehandlare nervösa då Rysslands produktionsbegränsning kan innebära att landets produktion backar tillbaka till nivåer som de hade relativt nyligen, sade Jeffrey Halley, mäklare på Oanda i Singapore, enligt CNBC.

Även i Mellanöstern finns tecken på att produktionen kommer att öka innan den begränsas och statistik från USA visade att landets oljeproduktion fortsatte stiga under föregående vecka, med ökat antal aktiva oljeriggar.

Oljepriset var på måndagen ned 0,7 procent för WTI-oljan till 51:32 dollar per fat medan Brentoljan backade 0,7 procent till 54:08 dollar fatet.

På basmetallsidan ses tydlig prisökning för zink, koppar och bly. Även aluminium och nickel var upp under måndagen.

Citi skriver i en analys att 2017 blir ett starkt år för råvaror i takt med att den globala tillväxten tilltar och de senaste årens överutbud försvinner samt att investerare satsar nya pengar.

"För råvaror generellt har det överutbud som följde på höga priser under seklets första tio år äntligen balanserats", skriver Citis analytiker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?