Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

På råvarumarknaden rekylerade priset på råolja något under onsdagsmorgonen efter nya prisfall på tisdagen. Priset på basmetallerna var blandade medan ädelmetallpriserna var marginellt upp.

Under tisdagskvällen pressades oljepriset för andra dagen i rad efter fortsatt oro för att produktionsbegränsningarna hos världens största oljeproducenter kommer att efterföljas. Under de senaste två handelssessionerna har oljepriset pressats tillbaka 6 procent och priset på WTI-oljan var 51 dollar fatet medan Brentoljan handlas under 54 dollar per fat.

Under tisdagskvällen publicerades det amerikanska energidepartementets prognos över oljemarknaden samt veckostatistik över de amerikanska råoljelagren.

Det amerikanska energidepartementet höjde sin prognos för den globala efterfrågan på olja till 97,2 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2017. Energidepartementet tror att WTI-oljan i snitt kommer kosta 52:50 dollar per fat under 2017 vilket är upp från 50:66 dollar från föregående månads rapport.

Veckostatistiken över de amerikanska oljelagren visade på en uppgång med 1,5 miljoner fat under förra veckan, enligt American Petroleum Institute, API, vilket var mer än den väntade uppgången med 1,2 miljoner fat. På onsdagen väntas officiell statistik över oljelagren i USA.

På basmetallmarknaden var priset på koppar, zink och aluminium svagt upp medan nickel och bly pressades efter tisdagens prisuppgång. Under tisdagen steg basmetallpriserna efter att statistik över de kinesiska producentpriserna visat tecken på stabil efterfrågan hos världens största metallkonsument.

Guldpriset steg knappt 0,2 procent. Ekonomisk och politisk oro som Storbritanniens utträde ur EU, franska valet i april och Donald Trumps handelspolitik fortsatte att stötta ädelmetallens roll som säker hamn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?