Annons

Råvaror: Guldet stärks av USA-valet

Oljepriset har rört sig kraftigt nedåt på onsdagen, inte minst tyngt av USA-lagerstatistik. Riskaversion i spåren av att sannolikheten för att Donald Trump väljs till amerikansk president har samtidigt stött guldpriset.

Vid 18.40-tiden noterades WTI- respektive Brent-olja runt 1:50 dollar, eller dryga 3 procent, ned för dagen till nivå på 45:15 respektive 46:67 dollar per fat.

EIA:s oljelagerstatistik visade på onsdagseftermiddagen en rekordstor ökning av de amerikanska lagren under förra veckan. API-statistiken som publicerades på tisdagskvällen hade skvallrat om en lagerökning. Som lök på laxen har optimismen kring en överenskommelse om oljeproduktionsbegränsningar inom Opec fortsatt att falna.

På valutamarknaden tappade dollarn inför onsdagskvällens Fed-räntemöte i ett allmänt försvagat risksentiment då osäkerheten ökat inför nästa veckas amerikanska val.

Flera opinionsundersökningar har under veckan pekat på att presidentvalet kan bli jämnare än tidigare väntat. "Risk av"-rörelsen fick en skjuts på tisdagen efter att en mätning från Washington Post/ABC News visat en ledning med 1 procentenhet för Donald Trump. En uppdatering på onsdagen från samma institut visade dött lopp mellan kandidaterna.

Ädelmetallerna steg i spåren av den ökade politiska osäkerheten och guldet noterades högre för femte dagen i följd. För dagen steg priset 1,5 procent till 1.307 dollar per uns.

Basmetaller noterades lägre på bred front i spåren av flykten till säkra hamnar som exempelvis guld.

Närmast väntar finansmarknaden på Fed-räntebeskedet klockan 19. Förväntningarna är lågt ställda om att de agerar i kväll. Närheten till valet, att mötet inte åtföljs av en presskonferens och att de inte vill överraska marknaderna talar emot en höjning vid detta möte. Marknaden prisar däremot till 70 procent in en höjning vid decembermötet.

Noteringar klockan 18.40

Råolja (pris/fat): 31/12
WTI, första termin -1:52 USD 45:15 -3,26% 3,01%
Brent, första termin -1:47 USD 46:67 -3,05% 3,80%

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -20 USD 4.900 -0,41% 4,14%
Zink -36 USD 2.430 -1,44% 50,99%
Aluminium -19 USD 1.717 -1,07% 13,90%
Nickel -80 USD 10.325 -0,77% 17,06%
Bly -9 USD 2.062 -0,41% 14,97%
Tenn -65 USD 20.785 -0,31% 42,80%

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +18:79 USD 1.306:81 1,46% 23,12%
Silver +0:30 USD 18:67 1,66% 34,72%

Dollarindex -0.47 97.23 -0,48% -1,42%
(högre = starkare USD)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?