1515
Annons

Råvaror: Guldet fortsätter tappa

Priserna på råvaror utvecklades lite blandat i måndagshandeln som överlag fick stöd av billigare dollar.

Vid stängning klockan 20.35 var Brentoljan upp 0,9 procent till kursen 54:96 dollar per fat. WTI sjönk 0,2 procent till 51:55 dollar per fat.

Priset på olja steg till sin högsta nivå på 16 månader efter att Opec föregående vecka kommit överens om att gemensamt sänka oljeproduktionen. Bara sedan överenskommelsen är priset upp 15 procent. Efter golvhandels stängning följde dock Brent WTI ned på minus.

Den tidiga optimismen kom på att en gemensam kommitté av medlemmar i Opec och länder utanför oljekartellen, kommer att övervaka implementeringen av produktionssänkningarna. Något som tidigare oroat marknaden.

"Marknaden tar Opec på orden. Opec försöker fortfarande samarbeta med icke-Opec medlemmar. Vissa tror att det kommer ytterligare nedskärningar", sade Michael Lynch, vd för Strategic Energy i Winchester, till Bloomberg News.

Bland metallerna syntes tydliga uppgångar för industrimetaller som hjälptes av gott riskklimat och svagare dollar. Guldet fortsatte dock att ratas av investerare som sålde ned tillgången till tio månaders lägsta.

"Guld fortsätter att pressas, det verkar som att många likviderar långa positioner i terminer och ETF:er", sade Ole Hansen, råvaruchef vid Saxo Bank i Hellerup, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat): 31/12
WTI, första termin -0:12 USD 51:56 -0,19% 16,67%
Brent, första termin +0:50 USD 54:96 0,92% 20,76%

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +190 USD 5.947 3,30% 26,46%
Zink +98 USD 2.772 3,67% 71,91%
Aluminium +20 USD 1.731 1,17% 15,10%
Nickel +185 USD 11.630 1,62% 31,97%
Bly +49 USD 2.323 2,16% 29,45%
Tenn +150 USD 21.275 0,71% 45,48%

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -6:10 USD 1.171:15 -0,52% 10,34%
Silver -0:03 USD 16:71 -0,18% 20,56%

Dollarindex -0.71 100.06 -0,71% 1,44%
(högre = starkare USD)Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?