1515
Annons

Råvaror: Fortsatt lyft för guldpriset

På basmetallmarknaden handlades bly ned till lägsta nivån på fyra månader medan nickel rörde sig ned till elvamånaderslägsta på tisdagen. Guldpriset steg för femte raka dagen i spåren av fortsatt dollarförsvagning.

"Vita huset verkar inte klara av att undvika kontroverser. Nervositeten pressar dollarn och ger stöd åt guldet. Dagens svaga bostadsbyggstatistik har också bidragit", sade råvaruhandelchefen Tai Wong på BMO till Bloomberg News.

Vid 20-tiden noterades guld 0,5 procent eller 7 dollar upp på nivån 1.237 dollar per uns medan silverpriset steg omkring 1 procent till 16:78 dollar.

Dollarn tappade på tisdagen till den svagaste nivån gentemot euron sedan det amerikanska presidentvalet i november i fjol. Det efter rapporter om att Donald Trump läckt eventuellt sekretessbelagd information till ryska representanter. USA-presidenten försvarade sitt agerande med kommentaren att det var hans "absoluta rättighet" att dela "fakta relaterat till terrorism och flygsäkerhet".

På USA-makrostatistikfronten sjönk såväl bostadsbyggandet som antalet bygglov oväntat i april.

På basmetallmarknaden föll nickelpriset drygt 1 procent och blypriset mer än 2 procent. Analytiker som Bloomberg News var i kontakt med hänvisade till denna veckas svaga kinesiska industriproduktionsstatistik för april och att det skapar en oro för metallefterfrågan. Ett ökat nickelutbud från Indonesien har medfört lägre prisantaganden från såväl Citigroup som UBS.

Zinkpriset noterades omkring 1 procent ned medan kopparpriset var i stort oförändrat och aluminium steg.

På oljemarknaden låg WTI och Brent kvar vid nivå omkring 49 respektive 52 dollar fatet efter måndagens klara uppgång sedan oljeministrarna från jätteproducenterna Saudiarabien och Ryssland talat om att begränsningar av oljeutbudet behöver hållas i över det första kvartalet 2018.

Aktiestrategen: Storbolagstrion börsvinnare när konjunkturen viker

Det kommer allt fler tecken på att hushållen stramar åt sin konsumtion och nästa år är lågkonjunkturen ett faktum, enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos. 

Men mycket är redan inprisat och nu kretsar allt kring frågan om det blir bättre eller värre än befarat. Det säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, som ser flera börsbolag som kan klara – eller till och med gynnas av – en svagare konjunktur. 

”Det är mer bra än vad det är dåligt att konjunkturen mattas av”, säger han om en storbolagstrio.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.Foto:Joey Abrait; Jesper Frisk

Det kommer allt fler tecken på att svenskarna håller hårdare i plånböckerna. Enligt SCB:s preliminära siffror sjönk hushållens konsumtion med 0,4 procent i juni jämfört med maj, medan Swedbanks korttransaktionsdata visar en nedåttrend även i juli. 

När Konjunkturinstitutet på onsdagen presenterade en uppdaterad prognos om det ekonomiska läget spår myndigheten fortsatt minskad konsumtion under hösten och vintern, vilket bidrar till att putta in Sverige i en lågkonjunktur nästa år.

”Det är inte en chock för börsen, en del av det här har redan prisat in under året. Men allt beror på om det blir bättre eller värre än vi trott”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Allt annat lika är en lågkonjunktur dåliga nyheter för börsen, med lägre vinster att vänta. Men det finns bolag som har goda chanser att stå starka genom stormen.

”Det är svårt att se direkta vinnare, men finns sådana som inte påverkas så mycket. Ett exempel är leverantörer av utrustning till telekomindustrin. Vi gillar både Ericsson och Nokia, men jag lyfter särskilt fram Nokia som både billig och med bra vinstutveckling på senare tid, som sannolikt kommer vara hyggligt opåverkad av konjunkturutvecklingen”, säger Esbjörn Lundevall.

Liksom många andra bedömare ser han banksektorn som ett annat stabilt alternativ. De gynnas av höga räntor, men hur blir det om vi går in i en lågkonjunktur som pressar ned räntorna igen?

”Man kan inte spela ut hela scenariot på en gång. Läget nu är att högre inflation pressar upp räntor och ned konjunkturen. Och högre räntor är, allt annat lika, bra för bankerna. Det är mer bra än vad det är dåligt att konjunkturen mattas av”, säger Esbjörn Lundevall. 

SEB har köprekommendationer på Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

Om lågkonjunkturen redan är inprisad kan det också vara läge att bottenfiska i konsumentbolag som redan blivit hårt åtgångna på börsen, tycker Esbjörn Lundevall och lyfter fram företaget Dometic som säljer utrustning till fritidsfordon som båtar och husvagnar. 

”De bör vara i stormens öga eftersom de säljer lyxprylar som man kanske inte behöver, men där har aktien redan rasat och värderingen blivit väldigt låg. Så den gillar vi av den anledningen”, säger han.

Vid en lågkonjunktur tenderar råvarupriserna att följa med nedåt. En vinnare på det kan vara danska Carlsberg, eftersom försäljningen normalt inte påverkas så mycket av konjunkturläget, menar Lundevall. Ett svenskt exempel är Essity, vars hygienartiklar står emot en konjunkturavmattning samtidigt som priset på passermassa kan falla, tror aktiestrategen.

”Hittills har priserna på pappersmassa stått emot, men om det faller som övriga råvaror så blir Essity en stor vinnare på kostnadssidan, samtidigt som efterfrågan är stabil. Oavsett vilket så genomför de stora prishöjningar för att kompensera för dyrare insatsvaror, vilket blir en återhämtning för lönsamheten.”

Över lag är dock konjunkturläget i Sverige ”ganska ointressant” för majoriteten av de stora svenska bolagen, enligt Esbjörn Lundevall. Viktigast är situationen i resten av Europa, följt av USA och Kina. Men just nu visar samtliga tecken på en nedåtgående trend, vilket gör det svårt att urskilja vinnare på mindre drabbade marknader, tycker aktiestrategen. 

En sektor som Esbjörn Lundevall definitivt hissar varningsflagg för är fastighetssektorn, som fått mycket stryk på börsen i år. 

”Den är absolut en förlorare på lågkonjunktur och dessutom finns det en förtroendekris där marknaden inte litar på fastighetsbolagens redovisning. Vi är i en ganska tidig fas av den här besvärliga situationen, därmed är det tidigt att börja fynda redan nu. Ett undantag skulle kunna vara Pandox, som har hotellfastigheter och rider på pandemiåterhämningen. Men annars skulle jag avvakta”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera