Råvaror: Basmetaller backar

Priserna på basmetaller föll i tidig handel på tisdagen, samtidigt som de senaste dagarnas dollarnedgång förbyttes i en mindre uppgång. Guldet var stabilt nära de högsta nivåerna sedan i september i fjol.

På råoljemarknaden föll Brent-oljan tillbaka under 70 dollar per fat.

Den amerikanska dollarn, som på måndagen nådde sin lägsta nivå mot euron sedan början av 2015, stabiliserades på måndagseftermiddagen och stärktes något på tisdagsmorgonen. Basmetallerna, som prissätts i dollar, gick alltså i motsatt riktning.

Vid 9.40-tiden var LME:s nickeltermin ned drygt 3 procent till 12.440 dollar per ton. För zink var nedgången drygt 1 procent till 3.384 dollar och för koppar 1,5 procent till 7.099 dollar per ton.

"Man kan argumentera för att kopparpriset stiger till nivåer som inte motiveras av fundamenta, och jag tror vi närmar oss den punkten", sade Daniel Hynes, analytiker vid den australiska storbanken ANZ, till Bloomberg TV.

Nordsjöoljan Brent nådde på måndagen priser kring 70:25 dollar per fat, de högsta nivåerna sedan slutet av 2014. På tisdagen backade spotpriserna dock tillbaka till omkring 69:80 dollar per fat.

Goldman Sachs konstaterar att uppgången har drivits av "robusta fundamenta", med stark efterfrågetillväxt och en hög efterlevnad av Opecs produktionsminskningsplaner. Investmentbanken ser därför en "uppsidesrisk" för sin prognos om ett oljepris på 62 dollar per fat under kommande månader.

Guld handlades till strax under 1.340 dollar per uns, i nivå med måndagens priser. De senaste tre årens högsta priser nåddes sommaren 2016, då ett uns kostade drygt 1.360 dollar.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?