Annons

Råvaror: Avvaktande klimat inför gruvrapporter

Råoljan blev något dyrare och basmetallerna lite billigare på måndagen, inför en vecka med bokslutsrapporter från de stora gruvbolagen som exempelvis Glencore, BHP Billiton och Newmont. Generellt väntas starka rapporter tack vare rådande metallpriser.

Oljans prisuppgångar mot slutet av förra veckan stannade av efter Baker Hughes riggstatistik om fortsatta ökningar i antalet aktiva riggar och den högsta noteringen på nästan tre år. USA:s oljeproduktion har för första gången passerat 10 miljoner fat per dag och spås överstiga 11 miljoner senare i år enligt Bloomberg News.

"Vi marscherar oförtrutet mot högre produktion under 2018, och det har föranlett en viss paus i marknaden", sade den New York-baserade energianalytikern Stewart Glickman vid CFRA Research till Bloomberg News apropå prisutvecklingen.

På basmetallmarknaden backade priserna något i ett avvaktande klimat, med aluminium och stålkomponenten nickel i täten. Enligt CMC Markets-analytikern Ric Spooners kommentarer till Bloomberg inväntar råvaruhandlarna närtida dollarrörelser samt reaktioner på allt mer sannolika USA-tullar på aluminium och stål.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?