Annons

Rausing världens 17:e rikaste familj

Familjen Rausing, grundare av Tetra Pak, är världens sjuttonde rikaste släkt. Det skriver Bloomberg som har rankat de största familjeförmögenheterna.

Rikast är familjen Walton, huvudägare till butiksimperiet Walmart.

Gad Rausing, Ruben Rausing, Rolf Ignell och Hans Rausing.
Gad Rausing, Ruben Rausing, Rolf Ignell och Hans Rausing.Foto:TT

När det gäller familjeföretag finns det ett känt talesätt om att "förvärva, ärva och fördärva" över tre generationer. Liknande ordstäv finns runt hela världen för att beskriva myten om familjeföretags tendens att rämna när grundarens barnbarn har tagit över.

Men när det gäller världens rikaste familjer har flera av dem lyckats passera den tredje generationen utan att vederbörande kört verksamheten i botten. Det framgår av en lista som Bloomberg har tagit fram av de största familjeförmögenheterna, där svenska Rausing hamnar på plats 17.

Familjen Rausings förmögenhet, som Bloomberg uppskattar till 30,9 miljarder dollar - motsvarande cirka 275 miljarder kronor - härstammar från Ruben Rausings grundande av Tetra Pak 1951 som kom att revolutionera förpackningsindustrin när de lanserade engångsförpackningar för mjölk.

1954 tog sönerna Hans och Gad Rausing över företaget som vd respektive vice vd, och 1995 sålde Hans Rausing sin del av företaget till brodern. Gad Rausing avled år 2000, varpå hans tre barn ärvde aktierna i familjeföretaget Tetra Laval.

Men världens rikaste familj är, enligt Bloomberg, Walmart-ägarna Walton vars förmögenhet uppskattas till 151,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 1 350 miljarder kronor. 1945 öppnade Sam Walton sin första butik, och 1962 slog han upp portarna till världens första Walmart-butik.

Walmart-koncernen driver i dag 11 700 butiker runt om i världen, och familjen Walton äger sammantaget nästan halva företaget.

Bloomberg uppger att deras rankning har uteslutit vissa familjer, som Rotschild och Rockerfeller, eftersom deras förmögenhet är alltför "diffus" att värdera.

Innehåll från Academic WorkAnnons

Expert: Lågkonjunktur rätt tid att investera i medarbetarna

Sverige är i en tuff ekonomisk situation och många företag står inför svåra utmaningar. I stället för att dra ner och spara sig genom krisen är det nu rätt läge investera i sin personal, enligt en expert.

 – Företag som investerar i kompetensutveckling kommer att vara de som lyckas bäst när världen och därmed företagets förutsättningar förändras, säger Peter Knutsson Frejd, VD på Academic Work.

På kort tid har förutsättningarna att driva företag i Sverige förändrats. Räntor och inflation har skjutit i höjden, liksom elpriset. 

Academic Work är ett rekryterings- och bemanningsföretag med lång erfarenhet av att hantera svängningarna på arbetsmarknaden. 

– Historien visar att de som har möjlighet att ta sig igenom kriser utan att göra onödiga nedskärningar i personal är de som kommer komma ut som segrande när tiderna blir bättre. Därför skulle jag säga att det är viktigt att vårda och investera i medarbetarna, säger Peter Knutsson Frejd.

Academic Work: Behåll personalen

Att spara sig igenom en kris kan vara riskabelt. Drastiska kostnadsbesparingar genom att skära ner personal kan skapa oro och leda till att viktiga medarbetare söker tryggare företag som inte påverkas av ekonomiska svängningar. 

– Behöver man se över sina personalkostnader är det bättre att göra det långsiktigt. Då kan man skapa en känsla av trygghet och på så sätt bygga lojalitet hos sina medarbetare, förklarar han. 

Det pågår också en snabb digitalisering i hela samhället vilket skapat en brist på IT-kompetens och andra tekniska yrkesgrupper. Det har blivit svårt att rekrytera nya medarbetare för att möta digitaliseringen men också klimatomställningen.

Academic Work kan lösa kompetensbrist

Academic Work erbjuder genom sin Academy-verksamhet en möjlighet för personer som vill byta karriär att reskilla sig för en roll eller bransch där det råder kompetensbrist, och en chans att lära sig nya system och arbetssätt genom en accelerated learning.

Redan har över 3500 personer valt att reskilla sig genom Academic Work Academy och över 1000 företag fått den kompetens som det råders brist på i dag.

– Med Academic Work Academy kan vi utbilda den arbetskraft som behövs hos företag och organisationer för morgondagen inom efterfrågade områden, säger Peter Knutsson Frejd och avslutar:

– Vi kan förse företag med deras mest värdefulla tillgångar: medarbetare med rätt kompetens.

Om Academic Work 

Vi rekryterar och hyr ut Young Professionals – studenter och akademiker som befinner sig i början av karriären. 

När kompetensen inte finns kan vi skapa den genom Academic Work Academy, där vi hittar motiverade karriärskiftare och reskillar dem till en bransch där det råder kompetensbrist.

Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz och tillhör koncernen Akind Group. 

För mer information, vänligen kontakta: Caroline Rosencrantz, PR Specialist caroline.rosencrantz@akindgroup.com, 070 655 18 02.

Läs mer på: www.academicwork.se 

 

Mer från Academic Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera