Annons

Rausing världens 17:e rikaste familj

Familjen Rausing, grundare av Tetra Pak, är världens sjuttonde rikaste släkt. Det skriver Bloomberg som har rankat de största familjeförmögenheterna.

Rikast är familjen Walton, huvudägare till butiksimperiet Walmart.

Gad Rausing, Ruben Rausing, Rolf Ignell och Hans Rausing.
Gad Rausing, Ruben Rausing, Rolf Ignell och Hans Rausing.Foto:TT

När det gäller familjeföretag finns det ett känt talesätt om att "förvärva, ärva och fördärva" över tre generationer. Liknande ordstäv finns runt hela världen för att beskriva myten om familjeföretags tendens att rämna när grundarens barnbarn har tagit över.

Men när det gäller världens rikaste familjer har flera av dem lyckats passera den tredje generationen utan att vederbörande kört verksamheten i botten. Det framgår av en lista som Bloomberg har tagit fram av de största familjeförmögenheterna, där svenska Rausing hamnar på plats 17.

Familjen Rausings förmögenhet, som Bloomberg uppskattar till 30,9 miljarder dollar - motsvarande cirka 275 miljarder kronor - härstammar från Ruben Rausings grundande av Tetra Pak 1951 som kom att revolutionera förpackningsindustrin när de lanserade engångsförpackningar för mjölk.

1954 tog sönerna Hans och Gad Rausing över företaget som vd respektive vice vd, och 1995 sålde Hans Rausing sin del av företaget till brodern. Gad Rausing avled år 2000, varpå hans tre barn ärvde aktierna i familjeföretaget Tetra Laval.

Men världens rikaste familj är, enligt Bloomberg, Walmart-ägarna Walton vars förmögenhet uppskattas till 151,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 1 350 miljarder kronor. 1945 öppnade Sam Walton sin första butik, och 1962 slog han upp portarna till världens första Walmart-butik.

Walmart-koncernen driver i dag 11 700 butiker runt om i världen, och familjen Walton äger sammantaget nästan halva företaget.

Bloomberg uppger att deras rankning har uteslutit vissa familjer, som Rotschild och Rockerfeller, eftersom deras förmögenhet är alltför "diffus" att värdera.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?