Annons

Rättsligt bakslag för tidigare AIK-vd

Tingsrätten ogillade målet där fotbollsbasen och tidigare AIK-vd:n Jens T Andersson anklagandes för olagligt röjande av insiderinformation.

Hovrätten river nu upp det beslutet och frågan ska återigen prövas av tingsrätten, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Jens T Andersson.
Jens T Andersson.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Inför att AIK:s mittfältare Kristoffer Olsson 2019 gick till till ryska klubben FK Krasnodar för 4 miljoner euro skickade klubbens dåvarande vd ett mejl med information till 13 mottagare. I det fanns information om övergången som inte var offentlig, och fem av mottagarna var personer utanför klubbens ledning. Det menar Finansinspektionen som anklagar klubbens dåvarande vd Jens T Andersson för att ha läckt informationen – ett brott mot marknadsmissbruksförordningen eftersom AIK är börsnoterat på NGM. 

Finansinspektionen krävde 140.000 kronor i sanktionsavgift från Jens T Andersson som straff – men beslutet överklagades till tingsrätten. Enligt tingsrätten har dock klubb-vd:n agerat helt för klubbens räkning och det är därför inte är möjligt att ställa kravet mot honom personligen. 

Men nu åker Jens T Andersson på ett bakslag i hovrätten. Tvärtemot tingsrätten menar den övre instansen att klubbchefen visst kan hållas personligt ansvarig för att ha läckt informationen. 

”Av utredningen i målet framgår att det är Jens T Andersson som, om någon överträdelse har skett, varit den som överträtt förbudet mot olagligt röjande av insiderinformation. Talan om administrativ sanktion kan således riktas mot honom”, skriver hovrätten i sin dom.

Därför ska tingsrätten nu pröva om den överträdelse som Jens T Andersson anklagas för är ett brott, något som inte gjordes i samband med prövningen i tingsrätten.

Jens T Andersson tillbakavisar att det skulle handla om ett insiderbrott. I tingsrättens dom summeras hans försvar såhär: 

”Informationen har kommunicerats i media och funnits tillgänglig på flertalet öppna webbsidor vid tidpunkten för den aktuella informationsgivningen. Informationen har således varit såväl offentliggjord som allmänt känd.”

Jens T Andersson var mellan mars 2019 och maj 2022 ordförande för organisationen Svensk Elitfotboll och är för närvarande landslagschef för svensk fotbollslandslaget. Han är också en av sex kandidater till att ta över som ordförande för Svenska Fotbollsförbundet nästa år. 

Di har utan framgång sökt Jens T Andersson. 

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera