Annons

Råttor flyttar efter hemarbetande villaägare – kan orsaka stora skador

När allt fler arbetar hemifrån flyttar även råttorna från stadskärnorna och ut till villakvarteren. Det handlar inte om någon invasion, men ett enda djur kan orsaka omfattande och kostsamma skador för husägare.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Håkan Kjellberg, gruppchef på Anticimex och expert på skadedjur, inleder samtalet med ett hopp om att nyansera undertecknads bild av råttor och möss.

”De gör faktiskt en hel del bra också. Möss är bytesdjur för våra vackra rovfåglar och rävar, och råttor har bidragit mycket inom medicinsk forskning”, säger han.

Stämmer det att det är fler råttor än vanligt i år?
”Det är ungefär samma som förra året, med en stadig trend uppåt. Men de observeras på nya ställen så de kan upplevas som fler. Vi säljer mer digital teknologi i dag och våra fällor i till exempel avlopp ger oss möjlighet att mäta i realtid var råttorna är. Det man kunde se i Tyskland under coronanedstängningen var att råttorna flyttade från restaurangkvarteren och industriområden ut till bostadsområden. De lever bara ihop med människor och går dit matavfallet hamnar”, säger Håkan Kjellberg.

I Sverige finns två stora gnagargrupper: råttor och möss. Men acceptansen för möss är betydligt högre bland husägare.

”En eller två är ok, men 25 blir jobbigt. Men med råttor är acceptansnivån 1, för det är ett helt annat djur, med ett stort stigma och känslan av att det är jobbigt.”

Över tid har allt fler råttor hittat till villaträdgårdar, där felaktiga kompostsystem är en av de största bovarna.

”Kompostsystem ska vara slutna, men många tror att de gör en god gärning när de slänger matavfall på en öppen trädgårdskompost.”

Vad kan man göra själv?
”Se till att hålla föda runt sin egen byggnad till ett minimum, särskilt nötter och annan högoktanig mat, men även fallfrukt. Täta små hål i byggnaden så att inte råttorna kan ta sig in.”

Råttor har tänder som kan gnaga i allt som är mjukare än järn, berättar Håkan Kjellberg. Därför är det vanligt med skador på såväl bjälklag, fiberoptik, vattenledningar och avloppsrör.

”Det i sin tur kan leda till följdskador som vattenskador, kortslutning och i förlängningen bränder. Men råttor skapar även dålig lukt med sin avföring och föda som de drar in i huset, och kan dra med sig smittor som salmonella.”

Finns det någon beräkning på hur stora värden råttor förstör varje år?
”Nej, det är väldigt svårt att räkna på för det kan vara ett hus som brinner ner till grunden, eller en vattenskada. Men vi har hanterat enskilda skador som kostat uppåt 800.000 kronor, exempelvis ett golvbjälklag som behövde bytas helt”, säger Håkan Kjellberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?