1515
Annons

Råttor flyttar efter hemarbetande villaägare – kan orsaka stora skador

När allt fler arbetar hemifrån flyttar även råttorna från stadskärnorna och ut till villakvarteren. Det handlar inte om någon invasion, men ett enda djur kan orsaka omfattande och kostsamma skador för husägare.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Håkan Kjellberg, gruppchef på Anticimex och expert på skadedjur, inleder samtalet med ett hopp om att nyansera undertecknads bild av råttor och möss.

”De gör faktiskt en hel del bra också. Möss är bytesdjur för våra vackra rovfåglar och rävar, och råttor har bidragit mycket inom medicinsk forskning”, säger han.

Stämmer det att det är fler råttor än vanligt i år?
”Det är ungefär samma som förra året, med en stadig trend uppåt. Men de observeras på nya ställen så de kan upplevas som fler. Vi säljer mer digital teknologi i dag och våra fällor i till exempel avlopp ger oss möjlighet att mäta i realtid var råttorna är. Det man kunde se i Tyskland under coronanedstängningen var att råttorna flyttade från restaurangkvarteren och industriområden ut till bostadsområden. De lever bara ihop med människor och går dit matavfallet hamnar”, säger Håkan Kjellberg.

I Sverige finns två stora gnagargrupper: råttor och möss. Men acceptansen för möss är betydligt högre bland husägare.

”En eller två är ok, men 25 blir jobbigt. Men med råttor är acceptansnivån 1, för det är ett helt annat djur, med ett stort stigma och känslan av att det är jobbigt.”

Över tid har allt fler råttor hittat till villaträdgårdar, där felaktiga kompostsystem är en av de största bovarna.

”Kompostsystem ska vara slutna, men många tror att de gör en god gärning när de slänger matavfall på en öppen trädgårdskompost.”

Vad kan man göra själv?
”Se till att hålla föda runt sin egen byggnad till ett minimum, särskilt nötter och annan högoktanig mat, men även fallfrukt. Täta små hål i byggnaden så att inte råttorna kan ta sig in.”

Råttor har tänder som kan gnaga i allt som är mjukare än järn, berättar Håkan Kjellberg. Därför är det vanligt med skador på såväl bjälklag, fiberoptik, vattenledningar och avloppsrör.

”Det i sin tur kan leda till följdskador som vattenskador, kortslutning och i förlängningen bränder. Men råttor skapar även dålig lukt med sin avföring och föda som de drar in i huset, och kan dra med sig smittor som salmonella.”

Finns det någon beräkning på hur stora värden råttor förstör varje år?
”Nej, det är väldigt svårt att räkna på för det kan vara ett hus som brinner ner till grunden, eller en vattenskada. Men vi har hanterat enskilda skador som kostat uppåt 800.000 kronor, exempelvis ett golvbjälklag som behövde bytas helt”, säger Håkan Kjellberg.

Sparproffsen: Så anpassar du portföljen efter din ålder

Börsturbulensen håller i sig men det är i de sämsta av tider som de bästa affärsmöjligheterna uppenbarar sig, menar Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.

Nu ger sparproffsen sin syn på den skakiga marknaden och delar med sig av sina bästa tips på hur en 25-åring, en 45-åring och en 65-åring bygger en framgångsrik aktieportfölj.

”Det finns ingen anledning att hoppa överbord nu”, säger Moa Langemark.

Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.
Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.Foto:Thomas Blomquist/Mostphotos/Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera