1515
Annons

Rättegången mot Johan Carlström inställd – igen

Stockholms tingsrätt har återigen ställt in huvudförhandlingen mot Johan Carlström, storägare och ordförande i Fingerprint Cards, som 2015 åtalades för grova insiderbrott.

”Tingsrätten kommer inom kort att boka ny tid för huvudförhandling”, skriver domstolen i ett beslut på fredagen.

Di har tidigare rapporterat om att huvudförhandlingen mot Johan Carlström kan komma att ställas in för fjärde gången i rad. Orsaken är att storägaren och ordföranden i småspararfavoriten Fingerprint Cards FING B -6,94% Dagens utveckling i veckan sparkade sina privata försvarsadvokater. I samband med det begärde han att Stockholms tingsrätt ställer in den huvudförhandling som var planerad att starta den 27 januari 2020, eftersom hans nya privata försvarare måste få tid att läsa på.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, som driver åtalet mot Johan Carlström, motsatte sig detta och begärde i sin tur att tingsrätten i stället ska utse offentliga försvarare till Johan Carlström i hopp om att huvudförhandlingen ska kunna hållas som planerat.

Nu har Stockholms tingsrätt fattat beslut, och den går på Johan Carlströms linje.

”Huvudförhandlingen i målet, med början den 27 januari 2020, ställs in. Tingsrätten kommer inom kort att boka ny tid för huvudförhandling med parter och ombud”, skriver tingsrätten i ett beslut som Di har tagit del av.

Enligt vad Johan Carlströms nya privata ombud har uppgett för tingsrätten har de möjlighet att närvara vid en huvudförhandling först under hösten 2020.

I sitt beslut pekar Stockholms tingsrätt på att Johan Carlström är åtalad för sex fall av grovt insiderbrott, och att det inte är möjligt att hålla en huvudförhandling utan att Johan Carlström företräds av antingen ett rättegångsombud som han själv har utsett eller en offentlig försvarare.

”Redan den korta tid som kvarstår fram till huvudförhandlingen i förening med målets komplexitet gör att det saknas förutsättningar för att förordna en offentlig försvarare för Johan Carlström som kan förväntas tillvarata hans rätt på ett tillfredsställande sätt vid en huvudförhandling med början den 27 januari 2020 eller däromkring”, skriver tingsrätten i beslutet.

”Till detta kommer att Johan Carlström har motsatt sig att offentlig försvarare förordnas för honom och att han har ställt nya rättegångsombud för sig”, skriver tingsrätten vidare. 

EBM var redan tidigare kritiskt till Johan Carlströms begäran att ställa in huvudförhandlingen ytterligare en gång – den har i olika omgångar varit inplanerad sedan 2018, men redan tidigare blivit inställd tre gånger.

”Min uppfattning är att han försöker undandra sig lagföring”, säger Gunilla Sandblom, chef på EBM:s finansmarknadskammare, till Di.

Efter tingsrättens beslut om att återigen ställa in huvudförhandlingen uppger EBM-åklagaren Jonas Myrdal att det är ”ytterst beklagligt” att Johan Carlström lyckats få huvudförhandlingen mot honom inställd genom att sparka sina privata försvarsadvokater. 

”Det är ytterst otillfredsställande att man ska kunna göra på det här sättet”, säger han.

 

 

Drivmedelspriserna chockhöjda över natten

Hann du inte tanka i går? Det är lätt att vara efterklok. Nu har drivmedelspriserna, för både bensin och diesel, höjts med 1,31 kronor jämfört med på fredagen.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Chockhöjningen kommer sedan den tillfälliga sänkningen av energiskatten nu upphör.

Prishöjningen följer efter flera prishöjningar under den senaste veckan. I måndags kostade en liter bensin strax över 19 kronor och en liter diesel drygt 24 kronor på bemannade stationer. På lördagen var noteringen drygt 21 kronor för bensin och strax över 26 kronor för diesel.

Det var riksdagen som beslutade att den tillfälliga skattesänkningen skulle gälla under fem månader från och med den första maj.

Skatten kan däremot sänkas rätt rejält igen. I veckan sade EU:s ministerråd ja till Sveriges begäran om att under tre månader få gå under miniminivån i EU:s energiskattedirektiv, vilket skulle innebära att energiskatten på bensin skulle kunna sänkas med cirka tre kronor litern på bensin och drygt en krona för diesel – mer än vad den tidigare skattesänkningen har inneburit.

Men för att det ska bli av måste det finnas en svensk regering som kan ta tillvara möjligheten. Och en sådan ser ut att dröja några ytterligare några veckor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera