ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rättegång om Brysseldåd inleds nästa år

Rättegången mot tolv personer som misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel 2016 kommer att inledas år 2020 och pågå i sex till åtta månader. Det meddelade Belgiens justitieminister Koen Geens på fredagen.

"Besked om startdatum kommer i höst", sade Geens i ett uttalande.

Självmordsattackerna den 22 mars 2016 – två stycken på flygplatsen Zaventem och en ombord ett tunnelbanetåg vid stationen Maalbeek – dödade 32 personer och skadade över 340.

Enligt utredningen kom ordern om att utföra dåden, som Islamiska staten tagit på sig, inifrån Syrien medan planeringen sköttes av belgiska och franska jihadister. Flera av de åtalade – däribland en svensk – misstänks även för inblandning i terrordåden i Frankrikes huvudstad Paris den 13 november 2015, då 130 personer dödades.

Utöver tilltalade, försvarsadvokater och övrig domstolspersonal förväntas hundratals målsägande närvara under rättegången. För att bereda plats åt alla har det beslutats att förhandlingarna ska äga rum i Natos tidigare högkvarter, som militäralliansen flyttade ut ur i fjol.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer