ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

11 september-rättegång ska starta januari 2021

  • Foto: Craig Ruttle

En rättegång mot Khalid Sheikh Mohammad – som pekats ut som hjärnan bakom 11 september-attackerna – och fyra andra misstänkt inblandade kommer att starta i januari 2021, rapporterar The New York Times.

Datumet har spikats av en militär domare vid USA:s militärbas Guantánamo, där terrormisstänkta hålls i fångläger. Förutsatt att schemat hålls fram till dess inleds processen i en militär tribunal den 11 januari.

Nästan 20 år efter dåden riskerar de tilltalade då att dömas till döden. Anklagelserna gäller att de under Usama bin Ladens översyn hjälpte de 19 flygplanskaparna att genomföra attackerna där nästan 3 000 människor dödades.

Khalid Sheikh Mohammad greps i Pakistan 2003 och hölls och förhördes efter det av underrättelsetjänsten CIA, bland annat med hjälp av tortyr. Tre år senare förflyttades han till Guantánamo-lägret.

De fyra andra som ställs inför rätta är Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid bin Attash och Mustafa al-Hawsawi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer