1515
Annons

Rättegång blir av i jaktbrottshärvan med Karl Hedin

Rättegången i jaktbrottshärvan, där bland andra företagsledaren Karl Hedin är åtalad, kommer att inledas som planerat.

Advokaterna hade begärt att den skulle skjutas upp efter att ny bevisning lämnats in i målet.

Karl Hedin.
Karl Hedin.Foto:Jack Mikrut

I ett beslut som publicerades på onsdagen skriver rådmannen David Viktorsson Harrby att förhandlingen i målet ska inledas som planerat den 22 februari.

I målet är två personer, en av dem Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Ytterligare en man och en kvinna åtalas, tillsammans med Karl Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg. 

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Den bevisning som lämnades in i måndags av Karl Hedins försvarare Sven Severin gäller kvinnan och påverkar, enligt Severin, hennes trovärdighet som vittne.

Det handlar om att kvinnan ska vara misstänkt i en förundersökning rörande ett annat grovt brott utan koppling till jaktbrottshärvan. 

Kvinnans försvarare Thomas Jönsson lämnade på tisdagen in ett yttrande till Västmanlands tingsrätt där han hävdar att det föreligger hinder mot den planerade huvudförhandlingen.

”Dels för att det inte går att bemöta den bevisning som åberopas avseende en annan förundersökning där hon eventuellt är misstänkt. Den andra anledningen är att min klient har en vacklande hälsa. Det här är en sådan omständighet som gör att vi kan inte hålla förhandling med henne för närvarande”, sade Thomas Jönsson.

Även övriga åtalades försvarare har meddelat att de anser att den nya bevisningen utgör ett hinder för att genomföra förhandlingen. Endast åklagare Lars Magnusson har meddelat att han är redo att genomföra rättegången.

I beslutet om att förhandlingen ska inledas som planerat skriver David Viktorsson Harrby:

”Vad som anförts om att NN eventuellt skulle vara föremål för förundersökning avseende andra brottsmisstankar än de som är föremål för prövning i detta mål medför enligt tingsrätten inte att det för närvarande föreligger hinder mot huvudförhandling”.

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera