1515
Annons

Råtta och varg till salu på Kinas virusmarknad

Ormar och råttor, krokodiler och vargungar.

Det har gått att köpa på en marknad i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan. Myndigheter misstänker att det är härifrån det sarsliknande virus som sprider oro i världen kom.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men det är inte bara skaldjur som har försvunnit ner i shoppingpåsarna – utan här har kunderna kunnat handla, åtminstone med svenska ögon, långt mer exotiska varor än så. En handlare har erbjudit allt från levande rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Men marknaden håller inte längre öppet. Kinesiska myndigheter tror nämligen att utbrottet av det coronavirus, som har krävt flera liv i Kina och nu har fått fall även i andra länder, startade här. Många av de första som insjuknade jobbade på platsen. Viruset 2019-nCoV spreds troligen från vilda djur eller reptiler som sålts på marknaden, men den exakta källan är inte fastställd, enligt en myndighetschef.

Sedan sarsepidemin i början av 2000-talet har Kina vidtagit flera åtgärder för att bättre övervaka och upptäcka smittsamma sjukdomar. Man har också skärpt kontrollen kring olaglig handel med exotiska djur. Reglerna är dock inte lika strikta när det gäller vissa arter som föds upp i fångenskap.

Varelser som ormar och murmeldjur saluförs ibland i hemlighet. På Huananmarknaden försiggick illegal försäljning av vilda djur fram tills det att den stängde för att rengöras och desinficeras strax efter virusutbrottet, enligt handlare som talat med en kinesiskspråkig tidning som på engelska kallar sig The Beijing News.

Marknader som säljer levande och döda djur på det här sättet är en central del av vardagen i många städer i Asien.

”Om du vill göra den perfekta kycklingsoppan är nyslaktade höns mycket bättre än det frysta kött som finns i affären. Smaken är rikare”, förklarar den 60-åriga marknadsentusiasten Ran för nyhetsbyrån Bloomberg i Shanghai.

Liu Yuanfei brukade shoppa på Huananmarknaden och drar sig till minnes att han sett både levande krokodiler, igelkottar och rådjur i sortimentet.

Att djur som sibetkatter, råttor och fladdermöss ses som en delikatess i vissa delar av Asien kan medföra hälsorisker, i synnerhet eftersom många föredrar färskt kött som inte alltid har genomgått ordentliga kontroller.

En stor del av alla nya infektionssjukdomar kommer ursprungligen från djur, enligt Christian Walzer från miljöorganisationen Wildlife Conservation Society.

”Marknader med vilda djur innebär en unik möjlighet för virus att smitta från sina vilda värddjur”, säger han till AFP.


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?