1515

Ratos tar bort lägsta investeringsgräns

Investmentbolaget Ratos presenterar vid måndagens kapitalmarknadsdag en uppdaterad strategisk agenda. Investeringsintervallen vid nya investeringar har uppdaterats och de centrala förvaltningskostnaderna har genom interna effektiviseringar sänkts. Det framgår av ett pressmeddelande.

"För att ha en större flexibilitet att göra nya förvärv tas det tidigare lägsta investeringsintervallet om 250 miljoner kronor i aktievärde bort. Målsättningen vid nya förvärv är istället att det aktuella bolaget ska ha potentialen att kunna växa till 0,5 miljarder i aktievärde de närmsta fem åren", uppger Ratos.

Det högre investeringsintervallet har sänkts från 5 miljarder till 2 miljarder i aktievärde för att skapa bättre balans och riskspridning i portföljen.

Ratos har samtidigt valt sex sektorer att fokusera sitt förvärvs- och bolagsutvecklingssarbete på framöver.

"Ratos kommer fortsätta att drivas med samma affärsidé men med ökat fokus på förvärvs och bolagsutvecklingsarbete inom sex sektorer. Vi ser att Ratos har en unik position på marknaden med vår flexibla investeringshorisont, starka varumärke och historia och en transparent och värdedriven kultur", säger Ratos vd Magnus Agervald.

Investmentbolagets centrala organisation har under det senaste året genomgått effektiviseringar, vilket har bidragit till en mindre organisation och därmed lägre centrala operativa förvaltningskostnader.

Ratos operativa förvaltningskostnader bedöms framöver vara cirka 150 miljoner kronor på årsbasis, att jämföra med 261 miljoner kronor under fjolåret, exklusive transaktions- och finanskostnader.

Vidare uppger bolaget att utdelningen av Ratos stamaktie i framtiden delvis ska kunna finansieras av löpande kassaflöde från portföljbolagen.

"Ratos kommer därmed äga vissa bolag under en längre tid samt arbeta för att minska skuldnivån i bolagen för att möjliggöra utdelningar från dessa", heter det.

Därtill uppges att Ratos ökar sin otålighet med de bolag som inte levererar önskvärda resultat genom att vidta åtgärder snabbare samt genom att fortsätta investera och satsa på förbättringsprogram i de bolag som Ratos anser har fortsatta goda möjligheter.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?