ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ratos säljer problemtyngda Jøtul

Ratos säljer hela innehavet i problemtyngda Jøtul till Opengate Capital till ett företagsvärde om cirka 360 miljoner norska kronor då en förbättrad resultatutveckling gjort braskaminbolaget mer lättsålt, samtidigt som man inte ser någon större framtid för bolaget inom Ratoskoncernen.

Beskedet fick ett positivt mottagande av börsen som handlade upp aktien drygt 6 procent. Aktien föll sedan tillbaka något och handlades vid 17-tiden för 30,82 kronor, en uppgång på 3,8 procent.

Försäljningen av Ratos andel i bolaget, som uppgår till 93 procent, väntas ge en positiv resultateffekt om cirka 40 miljoner kronor. Investeringen har haft en negativ årlig genomsnittlig avkastning (IRR), det vill säga den har inte nått upp till Ratos avkastningskrav.

”Möjligheten för Ratos att skapa stora värden i Jøtul framåt har vi sett som begränsade”, säger Johan Rydmark, som har titeln Investment Director, till Dagens industri.

Jøtul, som Ratos köpte 2006, var bokfört till ett negativt värde om 23 miljoner kronor i Ratos balansräkning per den sista september i fjol.

När bolaget köptes fanns det en rad faktorer som samverkade för att lyfta efterfrågan, enligt Johan Rydström. Han nämner ett högt oljepris, en bra konjunktur på flera viktiga marknader och miljöpolitiska incitament som gynnade bolaget. Den bilden har dock försämrats över tid.

”Efterfrågan har varit väldigt volatil och den har haft en nedåtgående trend sen vi kom in, 2006 var egentligen all-time-high”, säger Johan Rydmark.

Jøtul har varit tungrott i den volatila marknaden och Ratos har lagt mycket kraft de senaste åren på att sänka kostnader och få upp lönsamheten. Det senaste året under vd Nils Agnar Brunborgs ledning. Bland annat har några mindre produktionsenheter lagts ned.

”Vi har fått in ett nytt management team med Nils Agnar, som har gjort bra saker, och bolaget börjar tjäna pengar igen. Det är en bra tid för oss att lämna över till en annan ägare”, säger Johan Rydmark.

Jøtuls omsättning, rullande 12 månader, var 898 miljoner norska kronor per den sista september med ett operativt EBITA om 11 miljoner norska kronor.

Försäljningen av Jøtul, som grundades 1853, förväntas slutföras under första kvartalet 2018.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies