ANNONS:
Till Di.se

Ratos-bolag går i konkurs

Ratos dotterbolag finska GS-Hydro lämnade på torsdagen in en konkursansökan. Bolaget, som bland annat levererat produkter till marin- och offshoreindustrin, har dragits med problem under en längre tid. 

En större kund som inte kunde betala sina fakturor fick Ratos att till slut kasta in handduken.

"Det har varit en tuff resa de senaste åren. GS Hydro har varit verksamma i en tuff marknad. De senaste åren har ledning och styrelse, tillsammans med oss, gjort väldigt stora förändringar i bolaget och skurit i kostnader. Men det har helt enkelt inte räckt till", säger Ratos vd Magnus Agervald.

Han påpekar att också förutsättningarna i omvärlden försämrats.

"När en kund dessutom ställde in betalningarna blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Det var ett tufft beslut att fatta", säger Magnus Agervald, och hänvisar till att det inte hade varit ansvarsfullt gentemot Ratos aktieägare att stoppa in mer pengar i GS-Hydro.

Under de senaste två åren har Ratos redan skjutit till 20 miljoner euro, cirka 191 miljoner kronor i det finska dotterbolaget, senast i somras då GS-Hydro fick ett kapitaltillskott på 19 miljoner kronor.

Det koncernmässigt bokförda värdet skrevs ned till 0 kronor redan vid årsskiftet. Sedan dess har det sjunkit till -64 Mkr på grund av de förluster som genererats sedan dess. Några särskilda ytterligare kostnader, utöver eventuell rådgivning, förväntar sig inte Magnus Agervald förknippat med GS-Hydro. Han tror inte heller att man ska förvänta sig att ägarna, det vill säga Ratos, kommer att få tillbaka några pengar när konkursen är klar.

Vad gör det för ert anseende som investerare att sätta ett bolag i konkurs, blir det svårare att köpa bolag framöver tror du?

"Det är klart att det inte är positivt att sätta bolag i konkurs, men vi har funnit i 151 år och har utvecklat många bolag under den här tiden. Att det någon gång skulle hända är inte så konstigt, även om det är olyckligt när det händer och att det händer. Vi har fortfarande ett bra varumärke och är duktiga på det vi gör."

För knappt ett år sedan, innan Magnus Agervald tillträdde som vd, gjordes betydande nedskrivningar i fem av Ratos dotterbolag. Tre av dem är i dag sålda och endast Jøtul och Aibel finns i dag kvar i portföljen.

Hur ser det ut där nu?

"En konkurs är en extrem åtgärd och väldigt ovanlig. När det gäller Jøtul och Aibel är situationen en helt annan. Vi har vi en plan som vi kommunicerat tidigare och de bolagen arbetar med att genomföra den."

Jøtuls koncernmässiga värde har liksom GS- Hydro redan tidigare skrivits ned till 0 kronor. Även hos Jøtul har det sedan dess uppstått förluster som gör att det koncernmässiga värdet vid den senaste rapporten var - 33 Mkr.

Ratos har på senare tid varit mer aktiva på säljsidan än köpsidan. Det senaste större förvärvet var Plantagen. Utöver det har dotterbolagen gjort tilläggsförvärv.

"Vi tittar hela tiden på förvärv och funderar också på om det är något bolag vi vill sälja. Vi är i en marknad som är väldigt het med höga multiplar på bolagen."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies