Annons

Raseri mot SHB efter raljant barnporrsvar

Handelsbanken lägger sig inte i vad kunderna köper, vare sig det är ”smågodis, heroin, barnporr eller glass” uppgav bankens pressavdelning. Ett uttalande som nu får kritik från kunder och specialister.

Uttalandet från en medarbetare på Handelsbankens pressavdelning har lett till kraftiga reaktioner.
Uttalandet från en medarbetare på Handelsbankens pressavdelning har lett till kraftiga reaktioner.Foto:Banfa Jawla
Johan Wallqvist, presschef för Handelsbanken, understryker att SHB och medarbetaren tar avstånd från kommentaren.
Johan Wallqvist, presschef för Handelsbanken, understryker att SHB och medarbetaren tar avstånd från kommentaren.Foto:@imageAuthorName

Citatet kommer från en anställd på Handelsbanken SHB A +0,05% Dagens utveckling s pressavdelning, som i en intervju med Aftonbladet förklarade att banken inte kan ha synpunkter på vad deras kunder gör med sina pengar.

Uttalandet har lett till kraftiga reaktioner. Kunder hotar att lämna banken och direkt efter Aftonbladets artikel fylldes bankens Facebooksida av hundratals arga inlägg.

”Står ni bakom uttalandet” undrar en kund. En annan undrar om barnporr och smågodis är likvärdigt. ”Jag är sedan 10 år kund hos er, men kanske inte så länge till”, skriver en tredje.

Johan Wallqvist, presschef för Handelsbanken, säger att det var i ett bakgrundssamtal mellan reportern och medarbetaren som personen använde ”väldigt drastiska formuleringar”, och understryker att Handelsbanken och medarbetaren tar avstånd från kommentaren.

”Han tappade tyvärr tålamodet och använde väldigt olyckliga och helt felaktiga formuleringar, som inte alls speglar bankens värdegrund. Vi ber om ursäkt för det här.”

”Tvärtemot så har vi ett samarbete med barnrättsorganisationen Ecpat som vi satsar mycket på, och vi står emot allting som kan leda till sexuella övergrepp på barn. Vi har kontaktat Ecpat och är glada över att de förstår att detta var ett väldigt olyckligt misstag”, fortsätter han.

Artikeln handlade om en man som fastnat i spelmissbruk, och som spelade bort flera miljoner kronor från sitt konto på Handelsbanken utan att banken satte stopp.

”Vi lägger oss inte i om du använder dina pengar till att köpa smågodis, heroin, barnporr eller glass” sade medarbetaren på pressavdelningen.

Ecpats generalsekretare Anna Karin Hildingson Boqvist skriver i en kommentar till TT att samarbetet med Handelsbanken i den så kallade Finanskoalitionen mot barnsexhandel kommer att fortsätta: ”Det är ett olyckligt uttalande som har gjorts av en enskild anställd på pressavdelningen på Handelsbanken. Handelsbanken har varit i kontakt med oss och bett om ursäkt för det inträffade.”

Björn Sellström, gruppchef på Interpols avdelning som arbetar mot brott mot barn, reagerar mot ordvalet ”barnporr”. På Handelsbankens Facebooksida skriver han också att uttalandet med stor sannolikhet kommer att tas upp av polisen och Ecpat. 

”Man förutsätter någonstans att Handelsbankens värderingar rinner ner till personalen och till en så viktig del som pressavdelningen. Värderingar är inte ord, det är ett förhållningssätt”, skriver han.

Enligt Johan Wallqvist representerar uttalandet inte bankens värderingar, och står inte bakom ordvalet.

”Detta var drastiska formuleringar för att visa att även om våra kunder använder pengar till det mest otänkbara så kan vi inte ha synpunkter på det, såvida det inte handlar om någonting olagligt”, säger presschefen Johan Wallqvist.

Kände inte medarbetaren till ert samarbete med Ecpat och Finanskoalitionen mot barnsexhandel?

”Jo, absolut. Men han använde för drastiska exempel och då blev det fel.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera