1515

Ras för oljepriset

Oljepriset rasade på onsdagen efter att det redovisats höga lagernivåer i USA. Prisraset var det största på mer än ett år.

 

Bild:TT

Data från USA:s energidepartement visade att de amerikanska lagren av råolja ökade med 8,2 miljoner fat i förra veckan, vilket var klart mer än väntat. Detta trots att länderna i oljekartellen Opec skurit ned på sin egen produktion.

Det var även den nionde veckan i rad med växande lager enligt Financial Times

Brentoljan rasade med nästan 5 procent till 53 dollar per fat medan WTI (West Texas Intermediate) backade med över 5 procent. Prisraset var det största för oljan på mer än ett år.

På torsdagsmorgonen återhämtade oljan lite av fallet.

På tisdagen sa även den saudiska oljeministern Khalid al-Falih att de globala lagernivåerna inte krympt i den takt de önskat. Det kan göra att Opec tvingas kapa produktionen mer än tänkt. Oljekartellen började att rulla tillbaka produktionen i januari.

Fondförvaltare svarade på oljeprisraset på att dumpa energiaktier. S&P 500 Energy sjönk med 2,5 procent. Så mycket har indexet inte backat sedan september i fjol. Sedan årsskiftet har indexet backat 8,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?