ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapportsmäll för Ericsson-blankarna

Fredagens kvartalsrapport från folkaktien Ericsson möttes med jubel på Stockholmsbörsen och aktien sköt i höjden. Hos två storblankare med miljarder i potten lär det dock råda betydligt dystrare fredagsstämning. 

Fredagen ser ut att bli en munter tillställning för Ericssons drygt 427.000 ägare. Bolagets rapport för det första kvartalet 2018 överträffade analytikernas förväntningar och aktien hade strax innan klockan 11 rusat drygt 16 procent till kursen 64,88 kronor i lättnadsrallyt. 

"Det var positivt och en välmotiverad uppgång. Det har ju varit en del blankningar så det är nog en del som får stänga positionerna”, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Ericsson var inför fredagens rapport Stockholmsbörsens procentuellt fjärde mest blankade bolag och det överlägset mest blankade sett till värdet på positionerna. 

Det kan dock vara värt att tänka på att endast blankningspositioner som överstiger 0,5 procent av kapitalet är offentliga och det faktiska antalet blankade aktier kan alltså vara betydligt högre. 

Enligt statistik från ägardatatjänsten sitter två storblankare på en kort position på motsvarande 4,63 procent av kapitalet med ett värde på 10 miljarder kronor. 

Störst kort position sitter amerikanska AQR Capital Management på med omkring 3,1 procent av kapitalet eller drygt 104 miljoner aktier. AQR:s genomsnittligga försäljningsvärde*, GFV, ligger på 50,34 kronor vilket innebär att den uppskattade  orealiserade förlusten ligger på i runda slängar 1,5 miljarder kronor.

Den andra storblankaren är brittiska Marshall Wace som sitter på en kort position på 1,5 procent av kapitalet eller drygt 50 miljoner aktier. Marshall Wace genomsnittliga försäljningsvärde ligger på 51,84 kronor vilket innebär att bolaget ligger back omkring 650 miljoner kronor på blankningen. 

*: Blankningar blir offentliga först när de överstiger 0,5 procent av kapitalet och försäljningskursen på de första 0,5 procenten baseras därmed på snittkursen på flaggningsdagen. Blankningen kan egentligen ha byggts upp över en längre tid och avkastningen ska därmed ses som bästa möjliga uppskattning utifrån offentlig statistik.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies