Annons

Rapporten klar: Inga bevis för konspiration med Ryssland

Det finns inga bevis enligt Muellers Rysslandsutredning för att någon i president Trumps kampanj konspirerade med Ryssland. 

Men även om Mueller inte kan slå fast att Donald Trump begått något brott frikänner den särskilde åklagaren inte presidenten.

William Barrs sammanfattning av rapporten.
William Barrs sammanfattning av rapporten.Foto:AP
William Barrs sammanfattning av rapporten.
William Barrs sammanfattning av rapporten.Foto:AP

Den så kallade Rysslandsutredningen har inte funnit att Donald Trump eller personer i hans kampanj samarbetat medvetet med Ryssland.

En fyra sidor lång sammanfattning till kongressledamöter citerar justitieminister Barr ur Muellerrapporten:

”Utredningen har inte visat att medlemmar i Trumpkampanjen konspirerade eller koordinerade med den ryska regeringen i dess aktiviteter för att påverka valet.”

William Barr skriver i sin sammanfattning också att Robert Mueller funnit att ”bevisen inte fastställer att presidenten var inblandad i någon underliggande brottslighet relaterad till rysk valpåverkan”.

Rapporten pekar inte ut några handlingar som enligt departementets bedömning utgör obstruktion av rättvisan, skriver Barr.

Men Muellers rapport sätter inte ned foten helt när det gäller eventuella försök av presidenten att förhindra att rättvisan har sin gång.

”Samtidigt som denna rapport inte slår fast att presidenten begått något brott, så frikänner den honom inte heller”, skriver Mueller, enligt Barr.

William Barrs slutsats är att det inte finns grund att åtala presidenten för obstruktion av rättvisan. Han pekar i sitt brev bland annat på att mycket av det som Donald Trump gjort har skett publikt. Demokrater har exempelvis anklagat presidenten för att genom att sparka FBI-chefen James Comey försöka hindra rättvisan.

Mueller rekommenderar inga ytterligare åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentliggjorts, enligt sammanfattningen.

Justitieministern säger sig vilja offentliggöra så mycket som möjligt av rapporten, men anser att delar behöver hemligstämplas. Demokraterna meddelade snabbt att de vill att hela rapporten och att de var villiga att ta ett sådant krav hela vägen till högsta domstolen. Bland de toppdemokrater som framförde kravet finns Kamala Harris, som vill bli partiets presidentkandidat.

”Ett kort brev från Trumps handplockade justitieminister är inte tillräckligt”, twittrar hon.

Demokraten Jeff Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, meddelade på Twitter att William Barr nu kommer att kallas till kongressen. Detta för att vittna ”i ljuset av de väldigt oroväckande avvikelser” som framkommer i Barrs korta summering av Rysslandsutredningen.

President Donald Trump, som befinner sig på sin golfanläggning i Florida, twittrade kvart i tio på söndagskvällen om rapporten. 

”Ingen koordination (med Ryssland, Di:s anm), ingen obstruktion av rättvisan, fullständigt och totalt frikännande.”

”Ett olagligt försök till avsättning som misslyckades”, säger presidenten, enligt Fox.

Mueller har i 22 månader utrett rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Trumps kampanjstab. Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt.

Utredningen av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes långt innan den särskilde åklagaren Robert Mueller utsågs för att granska eventuella kontakter mellan Trumpkampanjen och Moskva. 

Redan i juli 2016 började den federala polisen FBI i hemlighet utreda om Ryssland lagt sig i presidentvalet sedan Wikileaks publicerat mejl som stulits vid dataintrång hos Demokraterna. I november, sedan Donald Trump vunnit valet, tillkännagav president Barack Obama nya sanktioner mot Ryssland och utvisar 35 ryssar som anklagas för ha blandat sig i valet. 

 Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats.

Muellers team har hört mer än 500 vittnen i sin utredning.

Innehåll från CajomAnnons

Sveriges enda pepparrotsfabrik tar sitt kulturarv på allvar

I Fjärås hittar du Sveriges enda pepparrotsfabrik – Cajom Pepparrot. Det halländska familjeföretaget grundades redan 1929 och har sedan dess försett svenskarna med den kryddiga rot som här i norr ofta kallas Nordens chili. 

– Vi missionerar gärna om pepparrotens alla fördelar, såväl som smaksättare som för sitt höga näringsinnehåll, säger Daniel Boström, vd och ägare till Cajom Pepparrot. 

Sedan starten i slutet av 1920-talet har Cajom haft pepparrot som kärna i sin verksamhet. Under sina första 30 år såldes pepparroten hel – mestadels till ICA i Solna – men i slutet av 60-talet började företaget bredda sitt erbjudande. Ännu ligger dock pepparroten Daniel Boström varmast om hjärtat. 

– Pepparrot är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna! Det är nämligen framför allt här, i norra Halland, som det odlas pepparrot i hela Sverige. För oss innebär det att vi har ett kulturarv att bevara, något vi tar på största allvar. Därför är det viktigt för oss att alltid erbjuda en produkt av högsta kvalitet, med tydlig skillnad i smak; man ska märka att man äter vår pepparrot.

Levererar de bästa råvarorna

Idag har Cajom ett produktutbud som utöver svenskodlad, importerad samt ekologisk färsk pepparrot bland annat inkluderar förädlade smaksättare i premiumsegmentet, såsom riven pepparrot, pepparrotsvisp, riven vitlök och riven ingefära – bolaget är till och med en av Sveriges största producenter av förädlad ingefära. Just förädling av råvaror är numera bolagets huvudsakliga affär och då Cajom har tillgång till cirka 80 procent av Sveriges totala pepparrotsskörd tillverkas en mängd andra produkter, både under eget varumärke och som tillverkningshub för andra aktörer inom svensk livsmedelsindustri.

– Vår långa tradition av att leverera de bästa råvarorna till kräsna kockar i restaurangbranschen har lärt oss att aldrig tumma på kvaliteten. Därför använder vi oss enbart av de bästa råvarorna, vilket är hemligheten bakom varför så många kunder återkopplar till oss med feedback som ”detta var den godaste och starkaste produkten jag ätit, wow”!

Väl värd att bevara

Daniel Boström betonar att driftkrafterna inom Cajom även de har starka kopplingar till bolagets anrika historia. Att ta tillvara det som jorden erbjuder, att förädla med respekt för råvaran och att inte kompromissa med kvaliteten någonstans i kedjan är för Cajom en självklarhet. 

– Detta är också bakgrunden till att vi är initiativtagare för att ansöka om att ursprungsmärka fjäråsodlad pepparrot genom EU:s förordning om skyddad ursprungsbeteckning och geografiskt skydd. Pepparroten är en otrolig smaksättare och bidrar dessutom till en hälsosam kosthållning genom välgörande innehåll såsom mer än dubbelt så mycket c-vitamin som en apelsin! Men även antioxidanter och mycket mer; den är helt enkelt väl värd att bevara, avslutar han. 

FAKTA OM CAJOM

Cajom är familjeföretaget som funnits i Fjärås sedan 1929. Cajom säljer under eget varumärke utöver färsk pepparrot (Svenskodlad, importerad alternativt ekologisk) våra förädlade smaksättare i premiumsegmentet: Riven Pepparrot, Pepparrotsvisp, Riven Ingefära & riven vitlök.

Läs mer om Cajoms produkter för restauranger och grossister här

Läs mer om Cajoms lösningar för livsindustrin här  

Hitta smarriga recepttips med pepparrot här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cajom och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera