1515

Rapport: Svensk ekonomi har klarat krisen bäst i Europa

Sverige har klarat sig bäst i Europa under pandemin – i alla fall finansiellt. Det skriver en brittisk analysfirma, som drar slutsatsen att Sveriges hantering av pandemin varit bäst för ekonomin.

Men professor Lars Calmfors anser att det ännu är för tidigt att säga.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Henrik Montgomery/TT

”Bäst av ett dåligt gäng i Europa”.

Så beskriver den brittiska analysfirman Capital Economics den svenska ekonomin i en rapport som släpptes i tisdags. I den slås fast att alla de nordiska ländernas ekonomier har härdat ut stormen relativt väl – och att Sverige toppar listan.

Men inte heller den svenska ekonomin är helt immun mot coronakrisen, enligt rapporten. Många konsumenter har hållit hårt i slantarna och dragit in på onödiga utgifter, trots att affärer och restauranger förblivit öppna.

”Med det sagt, faktumet att Sverige var den enda stora ekonomin som växte under det första kvartalet gör underverk för den ekonomiska aritmetiken”, konstaterar rapporten.

En förklaring till Sveriges pallplats uppges vara att skolorna har hållits öppna, vilket inneburit att föräldrarna kunnat arbeta som vanligt. Produktionen från den privata sektorn spås dessutom minska med fyra procent i förhållande till BNP, vilket bara är en tredjedel av raset som förväntas i övriga euroområdet.

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, säger att det är möjligt att Sverige klarat sig bättre än andra länder – men att det är för tidigt för att säga.

”Vi har stängt ner mindre än andra länder vilket kan ha gjort att vi klarat oss något bättre hittills. Men det hela kommer att bero på vad som händer under hösten: Har vi fått ner smittspridningen tillräckligt eller kommer den att öka igen? Ökar den så kommer det att slå mot ekonomin.”

Han anser dessutom att det är irrelevant att Sverige haft en BNP-ökning under det första kvartalet, eftersom smittspridningen kom hit relativt sent jämfört med länderna i Sydeuropa.

”Det intressanta är andra kvartalet och hur det blir under hela året. Där är prognoserna för Sverige aningen bättre än för många andra EU-länder, men inte våldsamt mycket bättre.”

Sveriges BNP spås minska med 1,5 procent i år. Det är en avsevärt mer positiv prognos än Konjunkturinstitutets och regeringens, som ligger på minus 5,4 procent respektive sex procent. Allt för positiv, menar Lars Calmfors.

”Man ha klart för sig att det här är materia som rör på sig hela tiden, men jag tycker att det låter för optimistiskt”, säger han.

Samtidigt finns det, enligt rapporten, utmaningar: Grannländernas stängda gränser drabbar såväl exporten som besöksnäringen, och den höga smittspridningen innebär en risk att hårdare restriktioner införs i framtiden.

Enligt Lars Calmfors hänger den ekonomiska utvecklingen på hur väl Sverige lyckas hålla nere smittspridningen framöver.

”Det är inte alltid en fråga om att fler åtgärder kostar mer ekonomiskt. Det finns också åtgärder som kan kosta ganska lite, men som kan ha väldigt positiva ekonomiska effekter om de håller nere smittspridningen. För till syvende och sist är det den som bestämmer det ekonomiska utfallet”, säger han.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?