ANNONS:
Till Di.se

Rapport: Snus kan rädda hundratusentals liv i EU

  • Foto: TT

Hundratusentals liv skulle kunna räddas i EU om alla snusade som svenskarna enligt en rapport från Snuskommissionen. I en debattartikel i Aftonbladet kräver kommissionens ledamöter att regeringen driver frågan om att tillåta snus i hela EU.

Över 350.000 personer skulle kunna undvika att dö av tobaksrelaterade sjukdomar om alla snusade lika mycket och rökte lika lite som svenskarna. Det slår Snuskommissionen fast i en ny rapport som publiceras på torsdagen.

Snuskommissionen är oberoende men finansieras av branschorganisationen Svenska Snustillverkarföreningen. Kommissionen leds av läkaren Anders Milton som bland annat varit ordförande för Läkarförbundet.

Kommissionen har tittat på hur dödligheten skulle ha sett ut om den svenska fördelningen mellan rökare och snusar fanns i hela EU. Underlaget kommer från världshälsoorganisationen WHO och gäller för män över 30 år. I statistiken räknas dödsfall hänförliga till tobaksrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar samt tobaksrelaterad cancer in.

Enligt uträkningarna skulle drygt 355.000 liv kunna räddas i EU om alla länder nådde Sveriges tobaksdödlighet. Effekten är av förklarliga skäl störst i folkrikas länder som Polen och Tyskland, där det rör sig om 46.730 respektive 44.473 personer.

18 procent av den svenska männen snusar medan 12 procent rökar, den högsta respektive lägsta frekvensen i EU. Tobaksdödligheten ligger på 152 personer per 100.000 invånare, mindre än hälften av EU-snittet på 373 personer. Ungern ligger sämst till med 699 döda från tobaksrelaterade sjukdomar per 100.000 invånare.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Snuskommissionens ledamöter att det finns två skäl att ompröva den nuvarande EU-lagstiftningen gällande snuset. För närvarande hanterar EU-domstolen ett rättsfall som prövar snusförsäljning i Storbritannien. Processen drivs av svenska Swedish Match som är medlem i Svenska Snustillverkarföreningen.

Ledamöterna anser också att godkännande av så kallade e-cigaretter som använder ånga istället för rök är ett argument för att den svenska regeringen ska driva snusfrågan.

”Om inte Sverige informerar EU om skillnaden i farlighet mellan cigaretterna och snuset, vem ska då göra det?” skriver de.

Sverige har tidigare förgäves försökt få snus tillåtet i hela EU. Att försäljningen fortfarande är tillåten i Sverige beror på ett undantag som förhandlades fram i samband med inträdet i unionen. I övrigt gäller ett förbud mot försäljning av tobaksprodukter som inte röks eller tuggas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies