1515
Annons

Rapport: Snus kan rädda hundratusentals liv i EU

Hundratusentals liv skulle kunna räddas i EU om alla snusade som svenskarna enligt en rapport från Snuskommissionen. I en debattartikel i Aftonbladet kräver kommissionens ledamöter att regeringen driver frågan om att tillåta snus i hela EU.

Bild:TT

Över 350.000 personer skulle kunna undvika att dö av tobaksrelaterade sjukdomar om alla snusade lika mycket och rökte lika lite som svenskarna. Det slår Snuskommissionen fast i en ny rapport som publiceras på torsdagen.

Snuskommissionen är oberoende men finansieras av branschorganisationen Svenska Snustillverkarföreningen. Kommissionen leds av läkaren Anders Milton som bland annat varit ordförande för Läkarförbundet.

Kommissionen har tittat på hur dödligheten skulle ha sett ut om den svenska fördelningen mellan rökare och snusar fanns i hela EU. Underlaget kommer från världshälsoorganisationen WHO och gäller för män över 30 år. I statistiken räknas dödsfall hänförliga till tobaksrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar samt tobaksrelaterad cancer in.

Enligt uträkningarna skulle drygt 355.000 liv kunna räddas i EU om alla länder nådde Sveriges tobaksdödlighet. Effekten är av förklarliga skäl störst i folkrikas länder som Polen och Tyskland, där det rör sig om 46.730 respektive 44.473 personer.

18 procent av den svenska männen snusar medan 12 procent rökar, den högsta respektive lägsta frekvensen i EU. Tobaksdödligheten ligger på 152 personer per 100.000 invånare, mindre än hälften av EU-snittet på 373 personer. Ungern ligger sämst till med 699 döda från tobaksrelaterade sjukdomar per 100.000 invånare.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Snuskommissionens ledamöter att det finns två skäl att ompröva den nuvarande EU-lagstiftningen gällande snuset. För närvarande hanterar EU-domstolen ett rättsfall som prövar snusförsäljning i Storbritannien. Processen drivs av svenska Swedish Match som är medlem i Svenska Snustillverkarföreningen.

Ledamöterna anser också att godkännande av så kallade e-cigaretter som använder ånga istället för rök är ett argument för att den svenska regeringen ska driva snusfrågan.

”Om inte Sverige informerar EU om skillnaden i farlighet mellan cigaretterna och snuset, vem ska då göra det?” skriver de.

Sverige har tidigare förgäves försökt få snus tillåtet i hela EU. Att försäljningen fortfarande är tillåten i Sverige beror på ett undantag som förhandlades fram i samband med inträdet i unionen. I övrigt gäller ett förbud mot försäljning av tobaksprodukter som inte röks eller tuggas.


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?