ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rapport: Sänkta arbetsgivaravgifter för unga gav tusentals jobb

De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga gav fler jobb än vad som tidigare uppskattats, enligt en rapport från HUI Research. Enligt rapportens beräkningar gav reformen 16.400 nya jobb.

"Våra resultat visar att sänkta arbetskraftskostnader leder till att företagen ökar antalet anställda och att tidigare undersökningar har underskattat sysselsättningseffekten av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga", säger professor Sven-Olov Daunfeldt, en av rapportförfattarna i en kommentar.

Rapporten slutsats är att sänkta arbetsgivaravgifter kan vara effektiva för att underlätta för grupper som har svårt att få en anställning. 

"Sänkta arbetskraftskostnader kan därför vara ett effektivt sätt att underlätta arbetsmarknadsetableringen för de grupper av arbetstagare som idag har svårigheter att få en anställning, till exempel utrikes födda", säger Sven-Olov Daunfeldt.

Arbetsgivarna för unga sänktes av alliansregeringen den 1 juli 2007, och ytterligare under 2009, och enligt en utvärdering av IFAU ledde det till 6.000-10.000 nya jobb. Detta ansågs dyrt och nuvarande regering återställde sedan nedsättningen i två steg.

Enligt HUI-rapporten skattade inte IFAU den totala sysselsättningseffekten av de sänkta arbetsgivaravgifterna utan enbart anställningar av unga. I rapporten påpekas att arbetsgivarna som fick sänkta kostnader också kan ha använt dem till att anställa fler äldre arbetstagare. Det viktiga är de totala sysselsättningseffekterna.

De påpekar också att de flesta företag fick relativt små sänkningar av sina arbetsgivaravgifter, vilket kan förklara varför genomslaget på antalet anställda inte var större. De företag som hade många unga anställda och som därmed fick en relativt stor sänkning av arbetskraftskostnaderna anställde dock fler arbetstagare till följd av reformen jämfört med de företag som fick marginella sänkningar, eller ingen sänkning alls. 

Enligt rapporten ledde de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga till cirka 16.400 nya arbetstillfällen under 2007-2008 och det var därmed var en effektiv åtgärd. Rapporten visar också att det framför allt var unga i åldern 19-25 år som anställdes, vilket också var målgruppen för nedsättningen.

"Vår slutsats är att sänkta arbetskraftskostnader kan vara ett effektivt sätt att underlätta arbetsmarknadsetableringen för de grupper av arbetstagare som har svårigheter att få en anställning. Sänkningen måste dock vara relativt stor för att få en avsedd effekt", står det i rapporten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer