Annons

Rapport: Kvinnor tar större plats i näringslivet – ”positivt överraskade”

Börskvinnorna tar allt större plats i svenskt näringsliv men äger paradoxalt mindre än en procent av det totala aktievärdet i bolagen de verkar i. Stiftelsen Allbright ser dock rapporten som ”ett steg i rätt riktning efter förra årets bakslag”. 

Pernilla Nyrensten är både grundare och vd för klädbolaget Revolution Race.
Pernilla Nyrensten är både grundare och vd för klädbolaget Revolution Race.Foto:Jesper Frisk

Förra året hette det att ”coronakrisen satte stopp för jämställdheten inom näringslivet”. Stiftelsen Allbrights röda lista över bolag som helt saknade kvinnor i ledningen växte för första gången sedan de började sin kartläggning 2011.

Årets rapport visar däremot på en långsam ökning, från 34 till 35 procent av kvinnor i styrelser på börsen. Detta efter tre års stillestånd. Men samtidigt som fler kvinnor tar plats i styrelser så visar rapporten omvänt hur kvinnorna har blivit färre på ordförandeposterna. 

”Det är en positiv rapport – vi blev positivt överraskade. Förra året var en mörk rapport där det mesta gick åt fel håll men vi ser att det vänder åt rätt håll igen”, säger Maija Inkala, talesperson på stiftelsen Allbright.

Aldrig förr har svenskt näringsliv haft så många kvinnoledda börsbolag. Vd-kvinnorna har under året blivit väsentligt fler med en ökning från 35 till 43 stycken. Totalt utgör vd-kvinnorna 12 procent av börsens vd:ar. 

”Vi ser att med fler kvinnor i valberedningen så blir det fler kvinnor i styrelsen, vilket leder till fler kvinnor i ledningsgruppen – det går hand i hand”, säger Maija Inkala.

Nynoterade bolag har också ett betydligt högre snitt av kvinnliga vd:ar. När börs-vd:ar byts ut är det fortsatt oftast män som ersätter.  Nio av tio vd-jobb går vid ett byte till män, enligt Allbrights rapport. 

”Statistiken från näringslivet visar att män i större utsträckning väljer män. Man utgår från sitt egna nätverk i stället för att bredda sitt affärsnätverk och sina perspektiv.” 

Trots att årets rapport visar att kvinnor tar allt större plats i näringslivet och syns i fler tongivande roller, så är det en enorm skillnad i kapitalinnehavet mellan män och kvinnor.  Kvinnor äger 0,72 procent av det totala aktievärdet som ägs av ledande befattningshavare. Män äger 99,28 procent.

Störst skillnad syns inom branscherna energi, finans och teknologi där män äger klart över 99 procent av aktievärdet. Kommunikationsbranschen, där kvinnor äger 16 procent av aktievärdet, har den minsta kapitalskillnaden. Kvinnors ”starka” ställning i kommunikationsbranschen förklaras av att en tredjedel av branschens vd:ar är kvinnor – vilket också är den högsta andelen bland börsens samtliga branscher.

2021 är första gången ett bolag börsnoterats med en kvinnlig grundare som sedan suttit kvar som vd vid noteringen. Revolution Race och Pernilla Nyrensten är först i börsens nästan 160-åriga historia. 

”Det är en historisk händelse. Vi vet också att grundare som sitter kvar som vd också är de som toppar listan när det kommer till ägande, så ju fler som gör den här resan, desto bättre fördelat blir förhoppningsvis ägandet i näringslivet.”

Bland ledare med störst kapitalinnehav i det egna bolaget är det få kvinnor som tar plats på topplistan. Totalt placerar sig endast tre kvinnor bland de 100 med störst kapitalinnehav av aktier i det egna bolaget. Först på plats 56 återfinns EQT:s Anna Wahlström.

”Vi på Allbright arbetar för en meritokrati men vi är inte där än. Ett vanligt missförstånd är att mångfald och kompetens är motsatsförhållanden – vi ser snarare att det är tvärtom och att mångfald breddar kompetensen. Det är ingen politisk fråga, det är en fråga om affärsvett”, säger Maija Inkala som svar på Debattartikeln som publicerades i Di skriven av Marianne Hamilton och Annika Berglund och som berör mångfald och könsfördelning i näringslivet. 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera