Annons

Rapport: Kraftigt minskat tågresande i corona-krisen

Tågbranschen har drabbats hårt av coronapandemin. I vissa delar av världen har resandet till och i urbana områden minskat med hela 80 procent, visar en ny studie av analys- och teknikkonsultbolaget WSP.

I USA har den spårbundna trafiken minskat med 80 procent som mest.
I USA har den spårbundna trafiken minskat med 80 procent som mest.Foto:Kevin P. Coughlin

I studien som gjorts har resandet med spårbunden trafik, både långväga och pendling via kollektivtrafik, till och i urbana miljöer tagit rejält med stryk av restriktionerna i corona-pandemins spår. I USA, Kanada, Storbritannien och Australien har den som mest minskat med hela 80 procent sedan pandemin slog till. I Sydkorea och Hongkong har den minskat med mellan 40 och 50 procent som mest.

 

”Det vi ser nu är en bransch i fritt fall. Förutom olika former av ekonomiskt stöd för att överleva på kort sikt behöver branschen hitta sätt att skapa en säker resemiljö. Det handlar om exempelvis materialval där smitta trivs sämre, flexibla fordon och trängselstyrning i realtid, säger Ulf Larsson, rådgivare och branschexpert på WSP.

Enligt rapporten så är behovet av stöd till branschen stort. I Storbritannien till exempel har branschen i princip förstatligats där staten bland annat går in och står för biljettavgifter för redan köpta biljetter.

Andra åtgärder som görs inom branschen:

Material: Branschen ser över hur material kan bytas ut till ytor där virus överlever sämre. I till exempel Chile har man bytt ut ledstänger i en T-banestation i Santiago till koppar, ett material där virus överlever fyra timmar jämfört med 72 timmar på stål.

Digitala verktyg: Flera aktörer har utvecklat appar som isar hur fullt det är på respektive tåg så att passagerare kan välja den väg som innebär minst trängsel.

Febermätning: Passagerares kroppstemperatur mäts i allt större utsträckning, till exempel via värmekameror inbyggda i polishjälmar och drönare med värmekamera.

Rengöring: Fordon och stationer rengörs för att förhindra smittspridning. 

Ombyggnation: Fordon byggs om för att snabbt kunna stället om till att köra gods eller till och med transportera sjuka.

Här kan ni ladda ner hela studien (pdf)

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?