Annons

Rapport: Kinas ekonomi mindre än officiella siffror

Kinas ekonomi är cirka 12 procent mindre än de officiella siffrorna uppger. 

Foto:Mark Schiefelbein

Det skriver den Washington-baserade tankesmedjan Brookings Institute i en rapport, enligt Financial Times. Enligt Brookings har den kinesiska tillväxten på senare tid överskattats med omkring 2 procentenheter per år.

Rapporten analyserar perioden 2008-2016 och slutsatserna är i linje med den skepsis som under många år har riktats mot Kinas officiella statistik. 

Landets regim fäster stor vikt vid numeriska mål och tillväxtsiffrorna har blivit ett politiskt känsligt verktyg. Kommunistpartiet utvärderar lokala myndigheters prestationer med den regionala tillväxten som måttstock.

"Eftersom lokala makthavare belönas om de uppnår mål för tillväxt och investeringar, har de incitament att förvränga lokal statistik", skriver författarna i rapporten.

Di har tidigare skrivit om de enorma skatte- och momssänkningar som landet har aviserat för att stimulera ekonomin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?