Annons

Rapport: Jämställdheten minskar på börsen

Jämställdhetsarbetet i börsbolagens toppskikt visar oroväckande tecken på en inbromsning under 2020, enligt stiftelsen Allbrights årliga rapport.

”Många bolag har lagt jämställdhetsarbete på hyllan under pandemin”, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Allbrights vd Amanda Lundeteg.
Allbrights vd Amanda Lundeteg.Foto:Jesper Frisk

För första gången sedan stiftelsen Allbright började ranka näringslivets jämställdhetsarbete 2011 växer ”röda listan” över börsbolag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen. Allbrights vd Amanda Lundeteg bedömer att coronapandemin har haft stor påverkan på jämställdheten i bolagens operativa toppskikt.

”I kristider tenderar bolagen att tappa sitt jämställdhetsarbete – man håller inte i och man håller inte ut. Många bolag har lagt arbetet med frågan på hyllan under pandemin”, säger hon.

Hur går det att fastslå att utvecklingen är en konsekvens av pandemin?
”Röda listan växer för första gången och det är pandemin som är skillnaden i år jämfört med tidigare. Vi ser även att bolag pausar sina utbildningsinsatser och experter som jobbar med frågan får färre eller inga uppdrag”, säger Amanda Lundeteg. 

Andelen kvinnor i styrelserna står samtidigt oförändrat still på 34 procent sedan tre år tillbaka, medan andelen kvinnor på vd-post står och stampar på en av tio. Där finns snarare en korrelation med hotet om kvotering som försvann för tre år sedan, enligt Amanda Lundeteg.

”Vd och ordförande har de tyngsta posterna i näringslivet – det är där du har mest synlighet och mest makt. Det är tydligt att de rollerna fortfarande är reserverade för män”, säger hon.

Fjolårets rapport visade att fastighetsbranschen var först ut att uppnå jämställdhet med 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna, men sektorn har under det gångna året fallit tillbaka till 38 procent.

Att andelen kvinnor i ledningsgrupperna totalt sett ökar med en procentenhet jämfört med i fjol är en effekt av att bolagen stramat åt i toppskiktet – snarare än ett resultat av faktiskt jämställdhetsarbete, enligt Amanda Lundeteg.

”Bolagen bantar sina ledningsgrupper. Andelen kvinnor har ökat, men det totala antalet kvinnor i ledningsgrupp har inte blivit fler. Det blir därför lite av ett falskt jämställdhetssteg och det känner vi igen även från tidigare kriser”, säger hon.

Sektorsvis ligger fastighetsbranschen dock fortsatt bäst till vad gäller jämställdhet följt av hälsovård och finans, medan energisektorn och kraftförsörjning liksom tidigare år rankas lägst.

De förväntade nytillskotten på börsen ser inte heller ut att förändra statistiken till det positiva. En granskning som Di nyligen har genomfört visar att mindre än 15 procent av bolagen som har eller planerar att göra en börsdebut i år leds av kvinnor. 

Amanda Lundeteg lägger nu ansvaret hos ägarna att sätta press för en förbättrad könsfördelning. Om inte trenden bryts, ökar risken för att kvoteringskravet åter hamnar på den politiska agendan, menar hon.

”Det vi ser är att institutionella ägare ändå försöker dra sitt strå till stacken, medan investmentbolag och familjeägare agerar sänke. Det är upp till de sistnämnda nu om det ska bli en kvoteringslag eller inte”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera