1515

Rapport: Högre löner i välfärdsyrken

Sjuksköterskor, lärare och undersköterskor hör till de yrken som höjt sina relativlöner mellan åren 2014 och 2017. 

Det skriver Medlingsinstitutet, MI, i rapporten "Yrke lön och kön", enligt ett pressmeddelande.

"Personalbrist och olika lönesatsningar på enskilda yrken är två av de faktorer som ligger bakom att flera yrken höjt sin genomsnittslön mer än andra", säger Petter Hällberg, nationalekonom och statistiker på MI.

Rapporten är resultatet av ett regeringsuppdrag där relativlöneförändringar under tiden 2014 till 2017 skulle kartläggas och dessutom analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv. Rapporten visar att sådana förändringar som skett i löneläge bland annat har gynnat kvinnligt dominerade yrken som sjuksköterskor, lärare och undersköterskor.

Yrken med krav på högre utbildning har allmänt sett ökat sina löner mer än andra och i många av dessa yrken är andelen kvinnor hög. Yrken där det inte krävs högre utbildning har på motsvarande sätt haft en långsammare löneutveckling. I dessa yrken är andelen kvinnor ofta mindre och dessutom minskande.

De yrken som har lägst genomsnittslöner på den svenska arbetsmarknaden är i många fall dominerade av kvinnor och den könsuppdelade arbetsmarknaden där kvinnor och män i stor utsträckning finns i olika yrken är den viktigaste förklaringen till löneskillnaden mellan kvinnor och män. I rapporten undersöks också om en förändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

"Det är en kort tid att dra slutsatser ifrån, men med de data vi har går det inte att se något sådant samband. Sammantaget är slutsatsen att den lönebildningsmodell vi har inte verkar stå i vägen för förändringar när det gäller yrkens inbördes löneläge", säger Petter Hällberg.


Innehåll från FortinetAnnons

Så ökar banker sin konkurrenskraft i ett digitalt landskap med ökade cyberhot

Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.
Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

Inom bank och finans vet vi att transformationsstrategin behöver ha kundupplevelsen i fokus för att bygga förtroende, vilket blir avgörande i dagens digitala tillvaro med allt färre fysiska kundmöten. Banker måste vara agila i sin affärsmodell för att snabbt kunna skapa nya applikationer som krävs för en optimerad användarupplevelse, säger Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet.

Med Digital Operational Resilience Act får europeiska finansiella institut nya riktlinjer som syftar till att minska riskerna för cyberattacker. Fortinet hjälper sina kunder att leva upp till dessa regulatoriska krav.

– Vi kan skydda allt som har access till nätet och banker bör ha en säkerhetsarkitektur som spänner över multipla privata och publika molnplattformar. Det som gör oss unika är att vi kan ta ett helhetsgrepp på säkerheten i de finansiella institutens digitala transformationsresa, säger Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

En förbättrad användarupplevelse med Bank 4.0

I Sverige har kontanthanteringen minskat stort de senaste åren samtidigt som de digitala betallösningarna ökat snabbt. Svenska banker var tidiga med att lansera internetbanker men på senare år har fokus skiftat till att leva upp till de regulatoriska kraven. Med nya Fintech-bolag som drar till sig kunder behöver de svenska bankerna lägga mer kraft på sin digitala utveckling för att vara konkurrenskraftiga. Cyberattacker och hot blir fler och mer sofistikerade. Fortinet ger stöd i den digitala transformationen och har avgörande expertis kring risker och hot. 

– Molnbaserade plattformar, både privat och publikt, är instrumentala för bankerna när de tar fram lösningar för en bättre användarupplevelse med högre kvalitet. Den transformation som bankerna behöver göra med nya digitala plattformar och en mer agil affärsmodell, är vad vi refererar till som Bank 4.0. Man måste idag vara snabb och flexibel för att skydda sig och det måste finnas en proaktiv säkerhetsplattform som stöttar verksamheten och ger en holistisk syn, säger Lars Berggren.

Säkrar bankens varumärke 

Digitaliseringen medför många möjligheter för bankerna, så som att öka omsättning, hitta nya affärsmodeller och applikationer samt förädlade kunderbjudanden. Fortinet kan bidra till att förbättra användarvänligheten och samtidigt säkra bankens varumärke genom att reducera risken för cyberattacker, säger Ricardo Ferreira. 

Läs mer om de drivkrafter på marknaden som påverkar banker just nu, samt hur en förbättrad infrastruktur för cybersäkerhet kan stärka er konkurrenskraft, i denna e-bok.   

Om Fortinet

Fortinet är enligt Gartner en ledande leverantör av cybersecuritylösningar och möjliggör att företag kan bygga en säker digital infrastruktur och ligga i framkant i sin digitaliseringsresa. Plattformen Fortinet Security Fabric ger ett brett, integrerat och automatiserat skydd för hela den digitala attackytan, genom att säkra kritiska enheter, data, applikationer samt uppkopplingar från datacentret till molnet såväl som till hemkontoret.

Kontakt Lars Berggren: lberggren@fortinet.com  

fortinet.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortinet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?